Ona se oslanja samo na glukozu i vodu da bi proizvela električnu energiju od kojih su obe bezbedne za ljude👁

Naučnici su razvili super-tanku bateriju koja bi se mogla koristiti za napajanje pametnih kontaktnih sočiva, a punila bi se pomoću suza.

Pametna kontaktna sočiva već neko vreme postoji. Istraživači su pokušali da naprave sočiva za različite namene, uključujući praćenje nivoa glukoze, potencijalno otkrivanje raka i fotografisanje našim očima.

Međutim, prepreka njihovom razvoju je bilo kako da ih napajaju, na siguran i pogodan način. Sa postojećim baterijama koje se oslanjaju na žice koje sadrže metal ona nisu bila bezbedna za ljudsko oko.

Foto: Unsplash.com/ Kajetan Sumila

- Ovo istraživanje je počelo jednostavnim pitanjem. Mogu li se baterije kontaktnih sočiva puniti našim suzama? Bilo je sličnih primera za baterije koje se samo pune, poput onih za nosive tehnologije koju pokreće ljudski znoj - rekao je Li Seok Vu, vodeći autor studije, u izjavi.

Tim je razvio biosigurnu bateriju koja je bila 0,5 milimetara tanka, otprilike iste debljine kao ljudska rožnjača. Koristeći suze kao šablon, baterija je obložena enzimom zvanim glukoza oksidaza, koji reaguje sa natrijumovim i hloridnim jonima koji se nalaze u suzama u procesu poznatom kao redukcija. Baterija takođe sadrži vodu, koja se ponaša kao "kolo" za proizvodnju struje.

- Ona se oslanja samo na glukozu i vodu da bi proizvela električnu energiju od kojih su obe bezbedne za ljude i bile bi manje štetne za životnu sredinu kada bi se odložile, u poređenju sa konvencionalnim baterijama - objasnio je Vu.

Da bi testirali kako može da funkcioniše, istraživači su postavili bateriju u simulirano oko, koristeći fiziološki rastvor da imitiraju suze. Uspešno se uključio, proizveo struju od 45 mikroampera i maksimalnu snagu od 201 mikrovat. Takođe su otkrili da može da isprazni energiju do 200 puta, samo oko 100 puta manje od tipične litijum-jonske baterije.

Za pametniji razvoj kontaktnih sočiva, držite oči otvorene.

Studija je objavljena u časopisu Nano Energi.

Autor: redportal.rs