Zastava oružje dizajnirala novu pušku za potrebe Vojske Srbije

Sve moderne vojske trude se da usavrše naoružanje. Vojske SAD i Rusije dobile su novo lako naoružanje koje uključuje nove automatske puške i mitraljeze. Deo tih napora da se modernizuje naoružanje je i izbor novog standardnog puščanog kalibra.

Novi adut Vojske Srbije i domaće odbrambene industrije jeste modularna automatska puška (MAP) M-19. Vrlo zanimljivo oružje u dva kalibra - 6,5 mm grendel i standardni 7,62 mm.

Foto: Zastava oružje

Puška je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 m.

Modularna puška M19 konstruisana je na dobro proverenom Kalašnjikov principu. Funkcioniše na principu pozajmicu barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač. Pouzdanost funkcionisanja u različitim klimatskim i terenskim uslovima je potvrđena strogim metodima ispitivanja u skladu sa vojnim standardima. Temperaturni opseg operativnosti puške je od -30°C do +50°C. 

Prateći moderne trendove automatskog oružja, M19 ima integrisanu celom dužinom Picatinny šinu sa poklopcem sanduka i gornjom oblogom gasne komore. Na Picatinny šini, zavisno prema taktičkim potrebama, moguće je montirati sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, zavisno prema taktičkim potrebama, dok je ručica za zapinjanje zatvarača postavljena u poklopcu sanduka omogućava repetiranje i levom i desnom rukom strelcima. 

Odluka da se koristi novi kalibar po malo čudi jer i dalje traje višedecenijska dominacija ruskog kalibra 7,62 mm NATO kalibra 5,56 mm. Vertovatno je cilj da se pokuša da unapredi efikasnost vatre naših pešadijskih jedinica, to jest da se povećaju preciznost, domet i ubojitost protiv neprijatelja opremljenog standardnom zaštitnom.

Klabar 6,5 mm Grendel je kalibar srednjeg punjenja koji su dizajnirali Arne Brennan, Bill Alexander i Janne Pohjoispää kao metak visoke preciznosti s malim trzajem, posebno namenjen za platformu AR-15. Grendel je, inače, mitološko čudovište u anglo-saksonskoj epskoj pesmi Beovulf.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Zbog većeg balističkog koeficijenta zadržava veću terminalnu energiju u dužim daljinama od bilo koje od dva standardna kalibra. Na primer, 8,0 g 6,5 Grendel ima više energije i bolji proboj oklopa na 1.000 metara od većeg i težeg 9,5 g M80 7,62 NATO. 

U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, modularna automatska puška M-19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

IZVOR: YT / Министарство одбране и Војска Србије

Autor: redportal.rs

#Kalašnjikov

#Kalibar

#M19

#Oružje

#Zastava

#vojska srbije