Tržište energetskih napitaka brzo raste širom sveta

Konzumiranje energetskih napitaka može biti povezano sa iznenadnim srčanim udarom, otkriva nova studija.

Istraživači klinike Majo upozorili su da ispijanje ovih napitaka, koji često sadrže velike količine kofeina i drugih stimulansa, može biti opasno za osobe sa genetskim srčanim oboljenjima.

Za potrebe ove studije, kako prenosi Njuzsvik, tim je pregledao 144 osobe koje su preživele iznenadni srčani zastoj. Sedam pacijenata u ovoj grupi je konzumiralo jedno ili više energetskih pića u vreme kada je došlo do srčanog zastoja.

Istraživači su takođe posmatrali vrstu srčanog problema koje su pacijenti imali, kao i uslove pod kojima se to dogodilo.

Iako studija nije dokazala da ispijanje energetskih napitaka direktno izaziva srčani udar, naučnici upozoravaju ljude, posebno one koji su genetski izloženi riziku od srčanih problema, da ih konzumiraju umereno.

Glavni istraživač studije, Michael J. Eckerman, genetski kardiolog na klinici Maio, rekao je:

Iako je relativni rizik mali, a apsolutni rizik od iznenadne smrti nakon konzumiranja energetskog napitka još niži, pacijenti sa utvrđenim genetskim predispozicijama za srce bolesti treba pažljivo odmeriti rizike i koristi od konzumiranja takvih napitaka.

Međutim, Ekerman je dodao da su brojni potencijalni faktori mogli da doprinesu iznenadnim srčanim zastojima, uključujući energetska pića.

Iako se činilo da postoji vremenska veza između konzumiranja energetskog pića i iznenadnog zastoja srca kod sedam pacijenata, pojavio se veliki broj potencijalnih 'agitatora' koji takođe mogu doprineti genetskoj srčanoj aritmiji, kao što su nedostatak sna, dehidracija, ishrana ili ekstremno gladovanje, istovremena upotreba lekova koji produžavaju poremećaj srčanog ritma ili postpartalni period. Kao takva, prekomerna konzumacija energetskih napitaka verovatno u kombinaciji sa drugim varijablama stvara „savršenu oluju“ faktora rizika, što dovodi do iznenadnog zastoja srca kod ovih pacijenata.

Tržište energetskih napitaka brzo raste širom sveta, a očekuje se da će prodaja u SAD porasti za 73% između 2018. i 2023. Zbog toga su zdravstveni stručnjaci zabrinuti zbog rizika konzumiranja napitaka koji sadrže velike količine kofeina i drugih stimulansa, kao što su taurin i guarana.

Normalna šolja kafe od 2 decilitra sadrži oko 100 mg kofeina, a nivo kofeina u konzervi energetskog pića može biti i do 300 mg. Energetska pića su popularna među decom i mladima, koji mogu biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema zbog manjeg tela i manje tolerancije na stimulanse.

- Američka administracija za hranu i lekove ne reguliše energetska pića, tako da je istraživanje efekata ovih pića na naše pacijente od najveće važnosti - rekao je Ekerman.

Postoje indikacije da visoko ekscitirajuća i disregulisana jedinjenja menjaju otkucaje srca, krvni pritisak, kontraktilnost srca i repolarizaciju srca na potencijalno proaritmičan način.

Autor: redportal.rs