📍 U toku je kampanja "Slomimo kaveze"!

U novembru 2019. Vege zajednica se priključila koaliciji od preko 80 udruženja za zaštitu i prava životinja: Open Wing Alliance, koju je pokrenulo udruženje The Humane League iz Amerike. U martu 2020. uz podršku ove koalicije počeli smo sa radom na kampanji Slomimo kaveze. Cilj kampanje je olakšavanje života kokoškama putem promene uslova u industriji jaja.

 Nekada su jaja koja se koriste za Uskrs dolazila od bake i deke sa sela, a danas 95% jaja dolaze iz kaveza. Nekada su kokoške bile slobodne, o njima se brinulo i posmatrale su se kao individue. Danas se kokoške posmatraju kao mašine, a jaja kao njihovi proizvodi. Sada se jaja kupuju u supermarketu, lepo upakovana, bez razmišljanja o tome da dolaze sa ne tako lepog mesta.

Na svakom pakovanju jaja nalazi se oznaka koja predstavlja način uzgoja koka nosilja čija jaja kupujemo. Ne morate da pamtite brojeve jer pored svakog piše i koji tip uzgoja taj broj označava. Oznake su sledeće:

0 – organski uzgoj

1 – slobodni uzgoj

2 – podni uzgoj

3 – kavezni (baterijski) uzgoj

Oznake 0, 1 i 2 znače da se koka koja je snela jaje ne nalazi u kavezu. Koke koje nose jaja sa oznakom 0 i 1 imaju pristup dvorištu i njima se ne seku kljunovi.

Broj 3 znači da ta kokoška živi u kavezu, u veoma lošim uslovima, na površini koja je često manja od papira A4 formata.

Velika većina jaja (95%) koja kupujemo dolazi iz kaveznog (baterijskog) uzgoja, u kom koke nosilje žive u užasnim uslovima zbog naših „potreba“.

U kavezima kokoške ne mogu da ispoljavaju svoje prirodno ponašanje, ceo život provedu u mračnim halama, ozleđuju noge stojeći na žicama, sa odsečenim kljunom i bez mogućnosti da rašire krila.

Svojim izborima podržavamo ili odbijamo da podržimo određene prakse. Ako se ipak odlučite da ovog Uskrsa farbate jaja, neka ona budu od koka uzgajanih uz humanije prakse. Ovog Uskrsa izaberite jaja sa oznakama 0 i 1 i počnite da pravite svesnije i saosećajnije izbore!

Autor: Redportal.rs