Danas, samo trećina zemalja i dalje održava ovaj običaj. 👇

Tokom poslednje decenije, pojedine države širom sveta odlučile su da odustanu od sezonskog pomeranja časovnika iz različitih razloga, dok se neke druge teritorije i dalje drže tog principa bez obzira na to što zdravstveni stručnjaci kažu je to štetno. 😟

U sezonske promene vremena ubrajamo prolećno podešavanje časovnika jedan sat unapred početkom proleća zarad dobijanja jednog sata dnevne svetlosti i jesenje, kada se vreme pomera za jedan sat unazad zbog povratka na standardno vreme.

BBC navodi da je, prema jednoj analizi iz 2023. godine koju je obavio Istraživački centar Pju, polovina zemalja u svetu ranije praktikovala ove promene.

Danas, samo trećina zemalja i dalje održava ovaj običaj. ⏰

Glavni deo Sjedinjenih Država, najveći deo Evrope i delovi Kanade, Australije, Južne Amerike, Brazila i Kariba i dalje podešavaju satove, kako piše Kurir.rs.

Ali veliki broj zemalja širom sveta je potpuno odustao od ove prakse.

Radi se o celoj Aziji i većem delu Afrike. 🌍

U poslednjih deset godina Azerbejdžan, Iran, Jordan, Namibija, Rusija, Samoa, Sirija, Turska, Urugvaj i veći deo Meksika su okončali tu praksu, prema Istraživačkom centru Pju.

U Sjedinjenim Državama Havaji i Arizona preskaču ovaj običaj, baš kao i Američka Samoa, Guam, Severna Marijanska Ostrva, Portoriko i Američka Devičanska Ostrva.

Autor: Kurir.rs