Njeno u*istvo označeno kao ogroman udarac biodiverzitetu

Okrutni lovci ubili su anakondu nazvanu Ana Julija, koju su naučnici otkrili u prašumi Amazona u februaru mesecu.

Zmija je bila dugačka 8 metara i teška 200 kilograma, a njeno telo je pronađeno 24. marta kako pluta u reci Formozo na jugu Brazila. 👇

Podsećamo, severna zelena anakonda (Eunectes akayima) bila je debela poput automobilske gume, a imala je ogromnu glavu.

U vreme njenog otkrića, verovalo se da je najveća zmija na svetu i naučnici su je obožavali, prenosi The Sun.

Režiser filma o divljim životinjama Кristijan Dimitris potvrdio je da je mrtva zmija ista anakonda snimljena u prašumi Amazona.

- Uporedio sam šare na njenom licu, koje su poput otisaka prstiju. To mora da je najpoznatija anakonda na svetu i potpuno amblematična za region - rekao je.

Holandski biolog, profesor Frik Vonk, koji je snimljen kako pliva pored Ana Julije, kaže da je tužan i ljut nakon što je čuo vest.

- Sa mnogo bola u srcu, želeo bih da znate da je velika anakonda s kojom sam plivao pronađena mrtva u reci. Čuo sam iz raznih izvora da je ubijena vatrenim oružjem, iako još nema zvanične potvrde o uzroku smrti. Koliko bolestan moraš da budeš da to uradiš tako lepoj i jedinstvenoj životinji - kazao je.

Profesor navodi da je, prema dostupnim informacijama, anakonda bila zdrava i u najboljim godinama života, tako da je mogla da donese na svet mnogo potomaka.

Njeno ubistvo je označio kao ogroman udarac biodiverzitetu.

Uprkos zastrašujućoj veličini i sposobnosti da proguta celog čoveka, Vonk se prisetio posebnog iskustva:

- Plivao sam pored nje najmanje sat vremena. Nije bila uznemirena mojim prisustvom. Nadam se da će počinioci biti pronađeni i procesuirani jer ovakvo ponašanje mora biti strogo kažnjeno. Koliko znam policijska istraga je u toku.

IZVOR: FB / Interativa 24 Horas de Guajará-Mirim 

Autor: Telegraf.rs