Evo gde raste 🧐

Radiolog Nikola Striklend otišla je na odmor na karipsko ostrvo Tobago, tropski raj bogat idiličnim peščanim plažama.

Prvog jutra svog boravka tamo, tražila je školjke i korale u belom pesku, ali, ubrzo se njen odmor pretvorio u pakao. 😳

Šetajući među kokosima i mangom na plaži, Striklendova i njen prijatelj naišli su mirisno zeleno voće slično divljim jabukama.

Oboje su nepromišljeno odlučili da zagrizu voće. Posle kratkog trenutka uživanja u slatkom ukusu, grla su počela da im gore od ljutine, a uskoro jedva da su mogli da gutaju. 😫

Voće o kojem je reč pripadalo je drvu mančinele (Hippomane mancinella), koje se ponekad naziva i jabuka s plaže ili otrovna guava. Raste u tropskim predelima na jugu Severne Amerike, kao i u Centralnoj Americi, Karibima i severnim delovima Južne Amerike, piše Science Alert.

Biljku na španskom zovu arbol de la muerte, što doslovno znači drvo smrti. Prema Ginisovoj listi rekorda, drvo mančinele u stvari je najopasnije drvo na svetu. 🌳

Kako je objasnio Floridanski institut za prehrambene i poljoprivredne nauke, svi delovi mančinele su ekstremno otrovni, a interakcija sa bilo kojim delom ovog drveta ili gutanje mogu biti smrtonosni.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše: organsko jedinjenje forbol razblažava se s kišnicom i čak i u tom obliku može da izazove teške opekotine, kako piše Alo, prenosi Pink.rs.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim krstovima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nisu upućeni u neverovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci.

IZVOR: X / @hmdbioui

Autor: Pink.rs