U čast preminulog tvorca

Saudijska Arabija je najavila da će izgraditi zabavni park po uzoru na čuvenu japansku animiranu seriju Zmajeva kugla (Dragon Ball), što je izazvalo pomešane reakcije fanova.

U centru će biti zmaj od 70 metara i najmanje 30 tobogana, navodi kompanija koja stoji iza projekta. Park će biti prva takva atrakcija na svetu zasnovana na legendarnoj animiranoj seriji uz koju su odrasli milioni dece širom sveta, prenosi Bi-Bi-Si.

Objava je izazvala neke kritike od strane fanova, pozivajući se na stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Park će se prostirati na više od pola miliona kvadratnih metara, navodi Kidia Investment Compani (KIC), koja je u potpunom vlasništvu investicionog fonda vlade Saudijske Arabije. Planovi su deo "dugoročnog strateškog partnerstva" između KIC-a i Toei Animeshona, japanskog proizvođača Zmajevih kugli.

Prema zvaničnom sajtu Dragon Ball-a, park će uključivati tobogan unutar zmaja po uzoru na Šenrona, zmaja koji ispunjava želje koji se pojavljuje u seriji. Ovo je deo planova zemlje bogate energijom da diverzifikuje svoju ekonomiju dalje od fosilnih goriva.

Dok su neki obožavatelji Zmajeve kugle pozdravili planove za tematski park, drugi su na društvenim mrežama doveli u pitanje odluku da se atrakcija locira u Saudijskoj Arabiji. Zemlja je kritikovana zbog svog stanja ljudskih prava i neuspeha da prizna prava LGBTI zajednice.

Ovo saopštenje dolazi samo nekoliko nedelja nakon smrti kreatora Zmajevih kugli Akire Torijame.

Torijama je preminuo 1. marta u 68. godini. Samo njegova porodica i vrlo malo prijatelja prisustvovali su njegovoj sahrani, navodi se u saopštenju na sajtu Dragon Ball. Obožavaoci širom sveta odali su počast Torijami za stvaranje likova koji su postali deo njihovih života.

Serija stripova Zmajeva kugla je debitovala 1984. Prati dečaka po imenu Son Goku u njegovoj potrazi da prikupi magične zmajeve kugle koje mu mogu dati super moći. To je jedan od najuticajnijih i najprodavanijih japanskih stripova svih vremena.

Autor: redportal.rs