Cvetovi su joj opojnog mirisa i javljaju se od maja do juna meseca

Šestoro dece pojelo je sitan plod biljke koja podseća na ljubičastu visteriju u vrtiću u Mađarskoj i razbolelo se, zbog čega su završili u bolnici.

Do incidenta je došlo u vrtiću u mestu Pilisborojeno. Deca su se razbolela i počela da povraćaju, zbog čega su vaspitačice odmah pozvale Hitnu pomoć.

Bolničari su pregledali decu i na kraju je dvoje male dece moralo da da bude prevezeno u bolnicu, dok je jedan dečak poslat kući. Do sledećeg dana, sva deca su bila bolje.

Disciplinski postupak

Gradonačelnik je objavio da pokreće disciplinski postupak nakon incidenta. 

- Zakonski, službeni, temeljni postupak treba da otkrije kako, pod kojim okolnostima i ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića pronađena biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje - napisao je on, a prenosi K1info

Ljubičasti bagrem se, međutim, ne nalazi na listi upozorenja Nacionalnog centra za javno zdravlje na otrovne biljke, ali prema rečima toksikologa, može da izazove bolest kod dece, ali nije štetna. 

Drvo biljke prolazi kroz ogradu dvorišta ustanove, odakle su je deca brala i pojela. Međutim, ispostavilo se da je reč o plavoj (ljubičastoj) visteriji, koja može biti otrovna! 

Plava kiša

Visterija, biljka čiji su plod pojela deca u vrtiću u Mađaraskoj i otrovala se, poznatija je i po imenu "plava kiša", a spada u grupu otrovnih ukrasnih biljaka. Može da dostigne visinu od 6 do 20 metara, pa čak ima i primera gde je i viša od 20 metara. 

Njen ukras je cvet koji se javlja u krupnim visećim grozdovima, otuda i naziv za ovu biljku "plava kiša". Postoji i visterija u beloj i ružičastoj boji, piše RasadnikMihaelek

Cvetovi su joj opojnog mirisa i javljaju se od maja do juna meseca. Izuzetno mirisni cvetovi privlače pčele i druge insekte koji ne mogu odoleti medenom nektaru ove biljke. 

Nakon cvetanja, na mestima gde je bio cvet, formiraju se duge i plišane mahune pune semena. One se zadržavaju na granama tokom zime, pa predstavljaju dodatni ukras. 

Autor: K1info.rs