Tri člana porodice su priredila pravi užas petorici bolesnih štićenika starosti od 47 do 72 godine

- Nismo krivi. Naši korisnici su nama pomagali koliko su sami oni hteli. Niko ih ni na šta nije silio niti im pretio -  rekli su policiji sad već bivši udomitelji S. J. (67), B. J. (62) i B. J. (30), odnosno supružnici i njihov sin, koji su juče uhapšeni na svom imanju u okolici Vrbovca zbog sumnje u trgovinu ljudima.

Reč je o porodici koja je u startu prošla edukaciju za udomitelje nakon čega su otkrili razloge za to.

- Uvidevši trenutnu situaciju u našem selu, odlučili smo da se brinemo o starijim, nemoćnim i bolesnim osobama preko CSS Vrbovec. Mi smo udomitelji srednjih godina i mislimo da bismo mogli više doprineti ovom društvu brigom i negom korisnika iz različitih centara za socijalnu pomoć. Naša porodica brine o pet korisnika i svaki je specifičan po različitosti bolesti. U slobodno vreme kada je lep dan zajedno se bavimo ulepšavanjem seoskog dvorišta. Zajedno u istoj kući živimo lepo, dobro i skladno, kao prava seoska porodica.

DOŠLI POD LUPU ISTRAGE

Ali, od jeseni prošle godine udomiteljstvom se porodica J. više ne bavi, ali uprkos tome došli su pod lupu istražnih organa i tužilaštva. Jer, neki od štićenika koji su s njima proveli godine izneli su protiv njih ozbiljne optužbe koje su isplivale kada je jesenas jedan od korisnika, kojem su prigovarali da preterano konzumira alkohol, otišao da se požali na kompletan tretman u vrbovečku policiju. Od tada su, sudeći prema svemu, trajali uviđaji koji su s odmakom od pola godine, nakon prikupljenih dokaza, rezultirali njihovim hapšenjem.

Kako je saopštila PU zagrebačka, tri člana porodice su priredila pravi užas petorici bolesnih štićenika starosti od 47 do 72 godine. Zagrebački istražitelji su otkrili da je 67-godišnjak unazad desetak godina pa do prošle godine, pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u porodici osumnjičenih na području Vrbovca, a za smeštaj odraslih osoba.

Navedeno udomiteljstvo u aprilu 2022. godine preuzeo je član porodice i ishodio dozvolu za obavljanje udomiteljstva za četiri odrasle osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja. Sumnja se da su tada osumnjičeni, u nameri da ih izrabljuju za obavljanje različitih poslova, fizički kažnjavali štićenike te ih prisiljavali na rad. Ograničavali su im slobodu kretanja zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja te stvorili zavisan odnos i nadzora nad njima. Sumnja se da su ih prisiljavali na teške fizičke poslove na imanju, gde su hranili domaće životinje, obavljali poslove u vinogradu, polju i slično - kažu iz zagrebačke policije.

Ujedno otkrivaju dalje i da su žrtve ovog užasnog kaznenog dela za vreme boravka u udomiteljskoj porodici bile smeštene tokom noći u zaključane prostorije i bez nadzora.

TUKLI IH KAIŠEM S TRAKTORA

Jedan od štićenika, kojem je oduzeta poslovna sposobnost i koji je u toj porodici bio smešten duže od 12 godina, požalio se da ga je udomitelj vređao kad ne bi znao nešto da uradi. Navodno ga je pritom tukao nogama i štakama, crevom za vodu, ali i kaišem s traktora. Prisiljavao ga je navodno i da mu okopava vinograd, nosi kamenje, odlazi u staju da hrani svinje, patke, kokoške... On, kao i drugi štićenici, ujedno su uprli prstom u hranu koju su dobijali kod udomitelja tvrdeći da je bila neadekvatna i nedovoljna, a u nekim situacijama i pokvarena. Takođe su ispričali i da su im supružnici obećavali napolitanke ako budu o njima lepo govorili kad im dođe inspekcija CSS-a u nadzor, piše Jutarnji list.

Štićenici su još otkrili i da su morali gurati teške tegle s cvećem, nositi drva za ogrev pa je jedan zbog takvog rada dva puta dobio bruh. Za štićenike, koje su sa sobom vodili na more, i tamo je, tvrde, bilo posla jer su udomiteljima morali rukama čupati travu, postavljati stepenice, prenosi Kurir.

Za pet štićenika tokom njihovog boravka u udomiteljskoj porodici, porodica J. je za rad, brigu i džeparac, prema računici institucija, dobila nešto više od 400.000 kuna i 40.000 evra.

Tužilaštvo je za njih troje zatražilo određivanje jednomesečnog pritvora, a hoće li im isti biti određen, odlučiće dežurni sudija istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Autor: Kurir