Drama je trajala čak 18 sati

Nakon dramatične talačke krize na aerodromu u Hamburgu u novembru prošle godine, javno tužilaštvo je 35-godišnjeg oca optužilo za uzimanje talaca, otmicu maloletnika, namerne telesne povrede i prestupe sa oružjem, prenosi Bild.

Turčin Salman E. (35) je 4. novembra 2023. godine kidnapovao svoju ćerku Aslihan (4) od njene majke Sevde E. (38) i sa detetom u kolima otišao na aerodrom u Hamburgu.

Tamo je probio tri barijere severne kapije, odvezao se na platformu i parkirao svoj audi, sa kojeg je skinuo registarske tablice, tik pored potpuno zauzetog putničkog aviona Turkiš erlajnsa.

Nakon toga je bacio tri molotovljeva koktela iz vozila. Ispalio je hice u vazduh i pretio da će detonirati tri bombe. Zahtevao je avion za nesmetan odlazak u Tursku, a aerodrom je bio zatvoren, dok je više od 3.200 putnika evakuisano.

Drama je trajala čak 18 sati, a tek 5. novembra oko 14.30 sati policija je uspela da ga uhapsi i okonča talačku krizu. Skinuo je navodni prsluk opasan eksplozivom i predao ćerkicu policiji, prenosi Telegraf.

Kada je uhapšen, kod sebe je imao nož, 22 metka municije, sprej i vatreno oružje.

Devojčica je predata timu lekara, a ona i njena majka su kasnije odvezene u bolnicu.

- Optuženi se snažno sumnjiči da je prvo iskoristio prevaru da bi došao do stana svoje bivše supruge (38) i nasilno odveo njihovu ćerku (4) koja je tamo živela u automobil koji je iznajmio. Navodi se da je bivšoj supruzi koja ga je pratila i pozivala u pomoć, kojoj je dodeljeno isključivo starateljstvo nad ćerkom, pretio poluautomatskim pištoljem i ispalio hitac u vazduh iz pištolja - rekli su iz tužilaštva.

Vazdušni saobraćaj je tokom operacije potpuno zaustavljen, što je izazvalo značajne poremećaje daleko izvan Hamburga.

Autor: Telegraf