EPPO je istragu počeo nakon izveštaja Evropskog revizorskog suda i to protiv firme i zbogprojekta Horizont 2020.

Zbog sumnje počinjene teške prevare italijansku Kancelariju evropskog javnog tužitelja (EPPO) zatražio je da se zamrznu računi tehnoloških firmi koje su radile na istraživačkim projektima u okviru programa Horizont 2020.

Sumnja se da je pričinjena šteta od 730.000 eura, a EPPO istražuje tehnološku firmu koje sumnjiči da su prevarom dobile sredstva EU za naučna istraživanja i inovacijske projekte, u okviru programa Horizont 2020.

EPPO je istragu počeo nakon izveštaja Evropskog revizorskog suda i to protiv jedne firme i zbog jednog projekta. S vremenom se istraga proširila i na nekoliko dodatnih projekata koji su finansirani iz programa EPPO je istragu počeo nakon izveštaja.

Na udaru istražitelja našao se par iz Toskane, koji je, kako navodi EPPO, bio dosta  aktivan u tehnološkom sektoru, pa su tokom godina njihove firme imale znatne koristi od EU fondova jer su iz njih povlačili novac za naučna istraživanja i tehnološke inovacije u različitim područjima. Međutim, iz onoga što je do sada utvrđeno istragom, sumnja se da su pravni zastupnici firme krivotvorili tablice radnog vremena kako bi dobili neprimerene naknade za troškove osoblja.

Autor: Večernji.hr