Tokom 8-časovnog ispita, Južna Koreja zatvara svoj vazdušni prostor i odlaže otvaranje berze kako bi pomogla studentima da se koncentrišu.

Grupa južnokorejskih studenata nedavno je tužila Vladu za milione dolara odštete jer su njihovi nastavnici završili ispit koji je promenio život 90 sekundi ranije nego što je trebalo.

Suneung, prijemni ispit za koledž u Južnoj Koreji, je ozloglašeno dug i težak, a njegove implikacije bukvalno menjaju život. Ne samo da rezultati Suneung-a određuju položaj studenata na fakultetima, već i njihove mogućnosti karijere i odnose, tako da nije čudo što svi, od studenata i njihovih porodica do vlade Južne Koreje, shvataju Suneung veoma ozbiljno. Tokom 8-časovnog ispita, Južna Koreja zatvara svoj vazdušni prostor i odlaže otvaranje berze kako bi pomogla studentima da se koncentrišu. Dakle, kada je nastavnik nedavno završio ispit 90 sekundi ranije, to je bila velika stvar sa ozbiljnim pravnim posledicama.

Incident se dogodio na poligonu u glavnom gradu Seulu, na kraju prve faze ispita za Suneung, korejski. Očigledno, zvono je zazvonilo 90 sekundi ranije nego što je trebalo, a nadzornici su učenicima oduzeli radove uprkos njihovim protestima. Međutim, fakultet je priznao grešku pre početka sledećeg ispita i pokušao da je ispravi tako što je dao jedan i po minut unazad tokom pauze za ručak. Nažalost, studentima je bilo dozvoljeno samo da označe prazne kolone ostavljene na svojim radovima, a ne da menjaju nijedan od svojih postojećih odgovora.

Neobičan incident je navodno bio toliko traumatičan za neke od učenika da više nisu mogli da se koncentrišu na ostatak Suneunga, a neki su čak potpuno odustali i napustili objekat za testiranje. U utorak je 39 studenata podnelo tužbu protiv vlade Južne Koreje, tražeći 20 miliona vona (15.400 dolara) za svakog od njih, što je procenjena cena godine provedene u učenju za sledeći Suneung.

Advokat studenata Kim Vu-suk rekao je novinarima da se prosvetne vlasti još nisu izvinile, dodajući da je uveren u uspeh, posebno s obzirom na pravne presedane. U aprilu je sud dodelio 7 miliona vona (5.250 dolara) grupi studenata iz Seula koji su tvrdili da je zvono zazvonilo 2 minuta ranije tokom Suneunga 2021.

IZVOR: YT / BBC News

Autor: redportal.rs