Odluku saopštio Apelacioni sud koji proces vraća na početak

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Zoran Marjanović osuđen na kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, 2. aprila 2016. godine, i naložio da se suđenje ponovi.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbe branilaca ukinuo prvostepenu presudu i naložio Višem sudu u Beogradu da ponovi suđenje, navodi se u odluci ovog suda.

Apelacioni sud smatra da su izrčena presuda i dati razlozi nejasni i nerazumljivi, kao i da su izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a imajući u vidu da je navedeno da je Marjanović svoju suprugu lišio života na svirep i podmukao način, ne navodeći u čemu se sastoje ove okolnosti.

Kako se navodi dalje u obrazloženju, prvostepeni sud nije objasnio kako je trag krvi oštećene koji je pronađen na zadnjem sedištu automobila dospeo tu i kako se taj trag dovodi u vezu sa ostalim izvedenim dokazima.

Drugostepeni sud je ocenio i da je prvostepeni sud prihvatio nalaze i mišljenja veštaka, a potom je dao sopstvenu ocenu u pogledu zatečenog traga krvi na grani u vidu slivanja sa strane kanala bliže nasipu, kao i zaključak da li bi na odeći okrivljenog morali da se nalaze tragovi krvi.

- Iako prvostepeni sud nije bio ovlašćen da data mišljenja veštaka i njihove zaključke zameni svojim mišljenjem, budući da se radi o činjenicama za čije utvrđenje i ocenu u postupku je potrebno stručno znanje, te je u navedenoj situaciji prvostepeni sud, ukoliko je izrazio sumnju u pogledu nalaza i mišljenja sudskih veštaka, kako bi otklonio sve nedoumice i sumnje, morao da odredi novo veštačenje - navodi se u obrazloženju.

Apelacioni sud smatra da to ukazju da su razlozi prvostepenog suda u ovom delu nejasni i međusobno protivrečni, zbog čega se pravilnost i zakonitost prvostepene presude u ovom delu nije mogla sa sigurnošću ispitati.

- U vezi sa činjenicom da je mobilni telefon okrivljenog tog dana od 16.38 do 17.04 bio nedostupan, prvostepeni sud u potpunosti prihvata nalaz i mišljenje sudskog veštaka za telekomunikacije, koji je rekao da je okrivljeni svoj telefon učinio nedostupnim i da se radi o svesnoj i namernoj tehničkoj radnji koja je preduzeta od strane okrivljenog, propuštajući da utvrdi i da jasne razloge na koji način je to okrivljeni svoj mobilni telefon učinio nedostupnim - navedeno je u odluci.

Sud je trebalo da utvrdi da li je okrivljeni učinio svoj telefon nedostupnim vađenjem kartice, ručnim izborom druge mreže, pa čak i korišćenjem aluminijumske folije kao prepreke za prijem signala, a što je sudski veštak izneo samo kao mogućnost, imajući u vidu izražen stav prvostepenog suda da u konkretnom slučaju nije došlo do implicitnog isključenja sa mreže, što sve nadalje ukazuje da se pravilnost i zakonitost prvostepene presude nije mogla u ovom delu sa sigurnošću prihvatiti, budući da je zahvaćena bitnom povredom.

Apelacioni sud je 3.okobra ukinuo pritvor Zoranu Marjanoviću.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu Zoran Marjanović je u julu 2022. godine osuđen na 40 godina zatvora, zbog teškog ubistva supruge Jelene Marjanović. Petočlano sudsko veće presudu je donelo jednoglasno. Tada mu je određen pritvor do upućivanja na izvršenje zatvorske kazne.

Pevačica Jelena Marjanović ubijena je u aprilu 2016. godine. Njeno telo pronađeno je u kanalu na teritoriji opštine Palulula. 

Autor: rts.rs