Mnoštvo ljudi gledalo je čoveka kako se davi u reci Uz

Neimenovani muškarac zaronio je u vodu iza hotela Radison u Jorku u četvrtak poslepodne, ali slučajni prolaznici nisu mu pomogli uprkos njegovim povicima upomoć, dodali su iz policije.

Nepotvrđeni izvšetaji društvenih medija sugerišu da su neki prolaznici pravili selfije svojim mobilnim telefonima dok se incident odvijao, piše Independent

Policija se o događaju oglasila na društvenim mrežama besnim saopštenjem.

- Da li biste bili posmatrač ili spasilac? Dva naša policajca spasila su juče čoveka u reci Uz u Jorku. Bilo im je drago da mogu da pomognu... ali nešto što su videli zabrinulo ih je. Mnoštvo se okupilo na mostu i okolnom šetalištu gledajući čoveka koji se bori da održi glavu iznad vode. Ali niko nije pokušao da mu baci pojas za spasavanje.

- Najmanje dve plutajuće naprave bile su dostupne nekoliko metara od mesta događaja. Srećom, kad smo stigli, uspeli smo da brzo pronađemo pojas za spasavanje i bacimo ga čoveku. Naša dva policajca nastavila su da pričaju s njim i brinula se da održi glavu iznad vode dok vatrogasni brod nije stigao i izvukao ga iz reke. Prevezen je u bolnicu gde se oporavlja - istakli su iz policije. 

Dodaju da je uvek dobro zapamtiti lokacije pojaseva za spasavanje uz lokalnu reku u slučaju da je potrebno pomoći nekome u nevolji. 

- Pomagala za plutanje omogućuju vam da to učinite uz minimalnu opasnost za sebe, što je takođe važno. Te vitalne sekunde mogu napraviti veliku razliku.

- Ako vidite nekoga u nevolji u vodi: Vičite upomoć. Pozovite 999 i zatražite vatrogasnu službu ili obalnu stražu. Ako je moguće, bacite pomoć za plutanje, loptu ili bilo šta drugo da pomognete nekome da pluta.

- Bacite konopac. Spustite se. Čučnite ili lezite kako biste izbegli da vas osoba povuče za sobom dok preuzimate njegovu težinu. Nemojte da uskočite da pokušate da ih spasite i nemojte samo stajati tamo i snimati mobilnim. Ostanite sigurni i pomozimo jedni drugima - zaključili su u policiji, kako piše Index.hr, prenosi 021.rs.

Autor: 021.rs