Kada su slušali kritike, mozak tinejdžera je pokazao veću aktivnost u oblastima uključenim u negativne emocije

Roditelji koji su skloni da kritikuju svoju decu često ne shvataju da im čine mnogo više štete nego koristi.

Grupa neuronaučnika sa Univerziteta Pitsburg, Kalifornija-Berkli i Harvard odlučila je da istraži kako roditeljska kritika utiče na tinejdžere, posebno na njihov mozak. U studiji u kojoj su učestvovala 32 tinejdžera i 22 tinejdžerke, naučnici su došli do neverovatnog otkrića.

Istraživači su se fokusirali na tri specifične moždane mreže u mozgu tinejdžera, oblasti koje su ranije bile povezane sa obradom negativnih emocija, oblasti uključene u regulaciju emocija i takozvana neuronska područja uključena u razumevanje perspektiva drugih ljudi.

Primetili su koliko se aktivnosti dešavalo u ovim oblastima kada su tinejdžeri čuli da ih roditelji, posebno njihove majke, kritikuju, u poređenju sa onim kada su čuli svoje majke da pričaju o „nevažnim“ stvarima, poput kupovine namirnica. Takođe su pogledali da li su se i nakon toga nastavile neke promene u moždanoj aktivnosti.

Kao što su rezultati pokazali, kada tinejdžer čuje kritiku roditelja, njegov mozak se bukvalno gasi na nekoliko trenutaka. Konkretno, kada su slušali kritike, mozak tinejdžera je pokazao veću aktivnost u oblastima uključenim u negativne emocije, ali i značajno smanjenu aktivnost u regionima koji su uključeni u razmišljanje, emocionalnu kontrolu i zauzimanje perspektive.

Autor: redportal.rs