Slučajevi mogu koštati do 10.000 dolara

Stela Sibonga, Filipinka sa troje dece, očajno želi izaći iz braka koji nikad nije ni želela 😨. Ipak, razvod u toj većinski katoličkoj zemlji je ilegalan, a sudsko poništenje traje godinama.

Filipini su jedino mesto van Vatikana gde je razvod ilegalan. Zagovornici razvoda tvrde da zabrana otežava parovima da pobegnu od nasilnih supružnika, prekidaju veze i ponovno se venčaju.

Osobe koje žele raskinuti brak mogu zatražiti sudsko poništenje ili proglašenje nevažećim, ali vlasti se mogu žaliti na tu odluku 😨😨😨.

Pravni proces je spor i skup - slučajevi mogu koštati do 10.000 dolara u zemlji raširenog siromaštva. Čak i tada uspeh nije zagarantovan, a deo stanovnika odlučuje se na brži put, pa postaju žrtve onlajn prevara.

- Ne razumem zašto to mora biti tako teško - rekla je Sibonga, koja 11 godina pokušava izaći iz braka na koji su je naterali njeni roditelji kada je zatrudnela.

Njena pravna borba krenula je 2012. godine kad na sudu zatražila poništenje braka tvrdeći da joj je suprug psihički nestabilan.

Kancelarija državnog tužilaštva, koja je na Filipinima zadužena i za zaštitu instituta braka, uložila je žalbu i sprečila razvod.

Sibonga je potom od žalbenog suda zatražila da poništi tu odluku, ali odgovor još čeka.

- Zašto se nas, koji patimo ili smo zlostavljani, zakonski kažnjava? - rekla je 45-godišnja Sibona, koja živi blizu prestolnice Manile.

- Samo želimo biti slobodni - dodaje.

Autor: nezavisne.com / Hina / Index.hr