Iako su mali prilično su žestoki

Sa svojim velikim, mišićavim telima, psi poput rotvajlera i pit bulova, posebno oni koji su obučeni da deluju preteće, mogu izgledati kao najstrašniji od svoje vrste. Ali dokazi pokazuju da manji psi zapravo mogu biti agresivniji od mnogih njihovih prevelikih kolega.

Pa zašto su mali psi tako žestoki?

Prvo, važno je definisati šta se za psa smatra sitnim. Mali psi u rasponu od 9 kilograma su reaktivniji. Na primer, jazavičari, čivave i Džek Rasel terijeri najverovatnije će pokušati da ujedu, prema studiji iz 2008. godine u časopisu Applied Animal Behavior Science koja je anketirala vlasnike više od 30 rasa pasa. Druga agresivna ponašanja koja se primećuju kod malih pasa uključuju režanje, rzanje i nabacivanje. Postoji nekoliko teorija zašto je to tako.

Mala veličina može pse učiniti manje strašnijima, a oni će hteti da se samoodbranel. Sićušne rase mogu verovatnije reagovati odbrambeno jer se moraju više plašiti. Alternativno, reaktivnost malih pasa može biti rezultat ponašanja njihovih vlasnika. Vlasnici imaju tendenciju da infantilizuju male rase pasa i misle na njih kao na bespomoćnu novorođenčad.

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu biti previše zaštitnički nastrojeni prema malim rasama, pa ih možda neće socijalizovati ili naučiti kako pravilno reagovati na stresne situacije. Agresivnost bi takođe mogla biti uključena u evoluciju mladunaca. Ako vas napadne Čivava, očigledno su posledice mnogo manje značajne nego ako vas napadnu doga ili sibirski haski. Drugim rečima, tokom milenijuma ljudi se možda nisu potrudili da uzgajaju neagresivno ponašanje od malih pasa, jer posledice nisu bile tako grozne kao što su bile napadi značajnih pasa.

Tu poslednju teoriju podržavaju studije koje su pronašle vezu između agresivnog ponašanja i gena faktora rasta koji male pse čini malim. Asocijacija bi mogla biti slučajna, ali istraživanje je pokazalo da mali psi nisu samo ekstremniji u svom ponašanju vezanom za agresiju. U poređenju sa velikim psima, mali psi imaju jaču anksioznost zbog razdvajanja, obično više laju i veća je verovatnoća da će mokriti u kući. OVo daje verodostojnost teoriji da genetika igra ulogu u ekstremnom ponašanju malih pasa.

Naučnici nisu sigurni koja je od teorija tačna jer još uvek nisu proučavali koren žestokog ponašanja malih pasal. Sve teorije mogu potencijalno igrati ulogu. Neke sitne rase su izuzetak od pravila. Jedan primer je Coton de Tulear, poznat i kao Kraljevski pas Madagaskara. Ovaj pas je mali, beli i paperjast, sličan bišon frizu.

Veličina tela možda nije jedini atribut malih pasa koji je povezan sa agresijom. Samo niža visina povezana je sa neželjenim osobinama kod nekih rasa, prema studiji iz 2013. u časopisu PLOS One. Na primer, rase pasa sa kraćim nogama češće se plaše nepoznatih pasa i imaju agresiju usmerenu od strane vlasnika.

Autor: reportal.rs

#Agresija

#Psi

#mali psi

#ponašanje