Glumica u jednom trenutku planirala da izvrši samoubistvo

Beogradska publika imala je priliku da u sredu uveče pogleda dokumentarni film Zaceli me Hold me right” koji je režirala Danijela Štajnfeld. U njemu je glumica ispričala do sada nepoznate detalje samog seksualnog napada koji je doživela od, kako je pre mesec dana navela, kolege Branislava Lečića, ali i objasnila na koji način je uspela da se izbori s traumom i da se "zaceli".

Na početku filma Danijela objašnjava zašto je odlučila da pobegne iz Srbije.

- Muškarac koji me je silovao je jako poznat u Srbiji, zbog njegove moći i popularnosti neće biti sigurno po mene da progovorim ko je on. Time bih stavila sebe i svoju porodicu u opasnost. Tako da sam samo otišla, na početku popularnosti i razvijanja svoje karijere. Otišla sam misleći da idem u novu zemlju gde ću krenuti od početka i da nikad više neću misliti o tome. Nisam bila svesna koliku sam traumu doživela. Trebalo mi je da progovorim o svemu i mislila sam, ako učinim da se tuđe priču čuju, onda će se čuti i moja priča - rekla je Danijela, a zatim podelila video koji je snimila dan nakon silovanja.
- Prošle noći se desilo nešto užasno. Još uvek sam zbunjena i u šoku. Trebalo je da osetim da ovo smera, govorio mi je od 2010. da me želi. Ja sam njemu govorila da ja njega ne želim. Govorila sam i da nisam zainteresovana, da imam dečka, da ne želim nikakvu vezu s njim, što i jeste bilo tako -rekla je Danijela.

Ona je potom ispričala stravične trenutke samog napada:

Govorila sam mu da stane sve vreme, da se plašim, da ne želim to, toliko puta sam mu govorila "ne". Saterao me je uza zid, počeo je da me mazi i pipa svuda po telu, zavukao je ruku u moje gaće. Nakon toga je sve vreme pokušavao da omalovaži šta se desilo i pravio se da je sve uredu. Kad smo se vraćali nazad, tražio je da mu pevam, i jesam. U tom trenutku više nisam bila ljudsko biće. I dalje se sećam trenutka kad sam izašla iz njegovog auta i spustila noge na zemlju. Mislila sam kako je čudesno da sam živa i da je sve gotovo.

Danijela je ispričala da je nekoliko dana nakon napada mislila da će biti dobro. Da je sve prošlost i da će moći da nastavi normalno sa životom:

Bila sam čak euforična i potpuno poricala šta mi se dogodio. I onda mi je posle nekog vremena samo odjednom došla pred oči slika tog zida i kako je sve izgledalo. Osećala sam se kao da me siluje iznova i iznova. Flešbekovi od te noći su bili najstrašnije nešto što sam ikad doživela. Nakon toga nisam mogla da budem u kolima, da putujem, da pričam sa strancima, da idem na audicije, da pokušam da napravim karijeru Americi.

Glumica je otkrila da je prolazila kroz potpuno poricanje svega što joj se dogodilo, te da je u jednom trenutku planirala da izvrši samoubistvo.

- Odlučila sam da odem iz Njujorka u Los Anđeles, gde nisam nikoga poznavala. Bila sam razdvojena od porodice i od prijatelja u Njujorku. Moja odluka je bila da će to biti poslednja godina u mom životu. Ali ne u onom očajničkom smislu, već da je to ono kako treba sve da se završi. Ostavila sam oproštajno pismo u stanu, u kome sam napisala da me sahrane u Americi, a da moj pepeo pošalju roditeljima. Napisala sam i da mi oproste. Moja cimerka ga je našla i odmah pozvala policiju. Ja sam ih takođe odmah nazvala i pokušala da slažem kako je to lažna uzbuna, misleći da ću se izvući. Ali oni nisu verovali. Došli su u stan, videli pismo i uhapsili me - ispričala je glumica, te otkrila da je dugo planirala da nađe način na koji će dokazati ko ju je silovao.

Danijela je otkrila da je dugo planirala da nađe način da koji će dokazati ko ju je silovao:

Odlučila sam da ću naći dokaz da bi mi ljudi verovali. Da ću naći način da dođem do dokaza. Svi prijatelji su mi govorili da nema šanse da ću u tome uspeti i da je dosta vremena prošlo da bilo šta dokažem. Da ću staviti sebe u jako nesigurnu i opasnu situaciju i da nema poente da to radim, da neću dobiti ništa iz toga. Ali sam onda odlučila da ga snimim.

Na kraju filma, Danijela u razgovoru s drugim žrtvama koje su takođe doživele silovanje kaže da je uspela da se oseti slobodnom tek nakon dugog rada na sebi, ali i kada je pronašla snagu da oprosti.

- Najveći deo mog izlečenja je bio da dođem do tog mesta da mu oprostim. Shvatila sam da niko ne može da mi oduzme moć nad mojim bićem i mojim telom. Ni on, ni zlostavljanje, ni silovanje. Shvatila sam da ta priča više nema moć nada mnom i da sam je se oslobodila i zacelila. Bilo je teško zamisliti da će ovaj momenat doći, ali sam srećna što sam stigla do njega. Srećna sam da sam slobodna - zaključila je Danijela uz osmeh.

Devojke iz organizacija Verujem ti i Ženska solidarnost podržale su glumicu dolaskom na premijeru filma Zaceli me u Beogradu transparentom na kom je pisalo: "Verujemo Danijeli Štajnfeld". Iako Danijela nije bila na premijeri u Beogradu, ova važna poruka je poslata svima koji su u sredu uveče došli da pogledaju ovaj dokumentarac.

Autor: M.K.

#Branislav Lečić

#Danijela Štajnfeld

#Novi detalji

#glumac

#glumica