U vežbi je korišćeno 10 motornih vozila i 2 helikoptera H145

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice, Helikopterske jedinice, Žandarmerije i Policijske uprave u Kraljevu, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja izveli su danas na Kopaoniku antiterorističku vežbu u kojoj su pokazali veštine i sposobnosti u rešavanju talačke situacije, oslobađanja i zbrinjavanja talaca.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je, po završetku vežbe, da je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić najavio nova ulaganja u vojsku i policiju i dodao:

- Nezamenljiv je osećaj sigurnosti koji nam svi oni pružaju, osećaj da smo u stanju da odbranimo naš narod i naš način života gde god da je naš narod ugrožen. Ovi ljudi su i danas pokazali da ništa nije toliko daleko da srpska policija nije u stanju da stigne i da pomogne svom narodu.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije/MUP

- Svako kome je stalo do mira i stabilnosti na Balkanu zna da samo snažna srpska država garantuje mir i stabilnost - poručio je ministar Vulin.

Pomoćnik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Goran Stojanović istakao je da pripadnici MUP-a svakodnevno usavršavaju taktičko-operativne veštine i znanja i da su spremni da u svakom trenutku odgovore na bilo koju kriznu situaciju. U združenoj vežbi u zimskim uslovima učestvovalo 85 policijskih službenika, SAJ-a, Žandarmerije, Helikopterske jedinice i kraljevačke policije, Ispostave na Kopaoniku, kao i strateški partneri Sektora za vanredne situacije Gorska služba spasavanja.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije/MUP

Stojanović je dodao da je u vežbi korišćeno 10 motornih vozila i 2 helikoptera H145. Kako on kaže, u ovakvim situacijama ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti i formira Štab strategijskog nivoa, koji rukovodi celom operacijom savladavanja terorista i oslobađanja talaca.

On je naglasio da su pripadnici specijalnih i posebnih jedinica policije uvežbani i utrenirani za rešavanje kriznih situacija u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svim drugim slučajevima koji zahtevaju njihovo angažovanje. Cilj ove vežbe je bio prikaz reagovanja pripadnika MUP-a u situaciji terorističkog akta na skijalištu i talačke situacije u objektu u neposrednoj blizini.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije/MUP

Pripadnici SAJ-a, Žandarmerije i Helikopterske jedinice u sadejstvu izvršili su upad u prostorije u koje su se sa taocima zabarikadirali teroristi, blokirali širi rejon oko objekta, savladali ih i oslobodili taoce. Po savladavanju terorista, taoci su evakuisani, a prvu pomoć povređenima pružili su pripadnici Gorske službe spasavanja, koji su ih uz pomoć motornih sanki i specijalnih nosila, odvezli do policijskog helikoptera opremljenog za traganje i spasavanje.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije/MUP

Autor: Novosti.rs

#Aleksandar Vulin

#antiteroristička vežba

#kopaonik

#mup