Proces regeneracije tela se može završiti za nekoliko nedelja 😊

Najnovija studija japanskih naučnika utvrdila je da vrsta morskog puža pod nazivom Sacoglossan može regenerisati potpuno telo uklanjanjem starog, a novo raste iz glave. Iako mnoge životinje imaju sposobnost regeneracije delova tela koji su izgubljeni ili slomljeni, Sacoglossan je jedina vrsta na svetu za koju je utvrđeno da obnavlja celo telo.

Naučnik je istraživao 3 morska puža u laboratoriji i jednog u prirodi. Smatra se da su svi oni sposobni da regenerišu potpuno novo telo. Kada su njihova tela zaražena bakterijama, gljivicama ili virusima, ovi sakoglosani će odvojiti glavu od tela.

Preostalo telo poseduje sve organe poput srca, bubrega, creva i reproduktivnih organa. Dok se telo raspada za nekoliko dana, deo glave može se neverovatno kretati i jesti alge samo sat vremena nakon cepanja. To mu daje energiju za proces regeneracije tela koji se može završiti za nekoliko nedelja.

Međutim, ono što ostaje nerazjašnjeno naučnicima jeste pitanje kako ovo stvorenje preživljava i troši alge za regeneraciju. Iako neki pretpostavljaju da koriste energiju iz procesa fotosinteze algi, naučnik ih je čak nazvao "morskim pužem na solarni pogon“.

Autor: redportal.rs

#Sacoglossan

#glava

#morski puž

#regeneracija

#telo