Uzgoj kakaa izuzetno osetljiv na promene temperature

Stručnjaci upozoravaju da bi čokolada, kakvu danas poznajemo, mogla postati retkost ili čak potpuno nestati do sredine ovog veka, usled sve izraženijih klimatskih promena koje ugrožavaju proizvodnju kakaa.

Prema podacima istraživača, uzgoj kakaa je izuzetno osetljiv na promene temperature, količinu padavina i vlažnost vazduha.

Glavni proizvođači ove sirovine, zemlje zapadne Afrike poput Obale Slonovače i Gane, već se suočavaju sa sušama, degradacijom zemljišta i smanjenim prinosima.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se trendovi globalnog zagrevanja nastave, veliki deo zemljišta pogodnog za uzgoj kakaa mogao postati neupotrebljiv do 2050. godine. To bi direktno uticalo na dostupnost i cenu čokolade širom sveta.

Iako se radi na razvoju otpornijih sorti kakaovca i alternativnih rešenja, naučnici ističu da bez ozbiljnih klimatskih mera problem neće biti lako rešen. U suprotnom, čokolada bi mogla postati luksuz dostupan samo malom broju ljudi.

Autor: redportal.rs