Rizikuju da ugroze svoje živote i druge.

Britanska planinarka koja je postavila rekord kao najmlađa žena koja se popela na svih 14 najviših planina na svetu rekla je u četvrtak da neiskusnim penjačima ne bi trebalo dozvoliti da se penju na najviše vrhove jer rizikuju da ugroze svoje živote i druge.

Adrijana Braunli, 23, popela se na Mont Everest sa 20 godina 2021. i ranije ovog meseca se popela na planinu Šišapangmu u Kini, završivši svoj poduhvat da se popne na svih 14 vrhova visokih preko 8.000 metara.

Rekla je da je videla brojne penjače kojima nedostaju osnovne veštine i da se nose sa nepredvidivim padinama visokih vrhova.

- Videla sam mnogo primera ljudi u planinama koji ne bi trebalo da budu tamo, koji bi prethodno trebalo da imaju više obuke - rekla je Braunli za Asošijeted pres u četvrtak u glavnom gradu Nepala, Katmanduu.

Morali smo da ih podržimo i morali smo da pomognemo u malim stvarima kao što su kako da obučemo dereze, kako da stavimo pojas.

Ona je rekla da bi planinarske vlasti trebalo da obezbede da se penjači koji pokušavaju da se popnu na najviše vrhove barem popnu na manje planine kako bi bili sigurni da mogu da podnesu visinu i da imaju odgovarajuće veštine.

Braunli je ove nedelje odletela u Nepal zajedno sa drugim penjačima sa Tibeta, uključujući Nimu Rinji Šerpu, koja je sa 18 godina sada najmlađa osoba koja se popela na 14 vrhova.

Generalno, ne postoje pravila osim starosnih ograničenja za ljude koji žele da se penju na planine sve dok su u mogućnosti da plate svoje naknade za dozvolu. U Nepalu, penjači moraju imati najmanje 16 godina.

Braunli je rekla da je imala samo 8 godina kada je počela da sanja da postane planinarka kao njen otac, za koga je rekla da joj je bio glavna inspiracija.

Rekla je da sada želi da se popne na neispenjane vrhove u Nepalu i istraži planine u drugim delovima sveta.

Braunli i njen partner otvorili su planinarsku kompaniju u Nepalu sa fokusom na pomaganje kupcima koji su dovoljno vešti i iskusni da se nose sa teškim uslovima u planinama.

Rekla je da se nada da će inspirisati druge mlade ljude da ostvare svoje snove.

- Za mene je poruka da u životu... možete ići bilo kojim putem da biste postigli svoj cilj - rekla je ona.

Taj cilj bi mogao biti potpuno jedinstven za vas i veoma je važno da ostanete na tome i da ne slušate ostatak društva šta oni imaju da kažu.

Autor: redportal.rs