Ova priča o posvećenosti ćerke da oda počast svom ocu i donese mir svojoj porodici dirnula je srca miliona ljudi

Jedna žena iz Brazila, koja je posvetila svoj život pronalaženju ubice svoga oca, uspela je da donese mir svojoj porodici uhvativši begunca i dovevši ga pred lice pravde 25 godina nakon ubistva.

Dana 16. februara 1999. godine, Živaldo Hoze Vićente de Deus ubijen je hicem iz pištolja nakon žestoke svađe u baru u brazilskom gradu Boa Vista. Došao je u sukob sa Raimundom Alvesom Gomesom zbog duga od 150 brazilskih reala (oko 29 dolara u to vreme), koji je Živaldo navodno dugovao Gomesu. U jednom trenutku, Gomes je izašao iz bara, vratio se s pištoljem i ubio oca petoro dece iz neposredne blizine. Gomes je pobegao sa mesta događaja, a iako je raspisana poternica za njim, nikada nije uhvaćen. Živaldova ožalošćena porodica nikada nije izgubila nadu da će pravda biti zadovoljena, a njegova najstarija ćerka, koja je imala samo devet godina kada je on ubijen, posvetila je svoj život hvatanju Gomesa.

- Gomes je ovim uništio moju porodicu. Sa petoro dece, naša majka je mora da se bori da nas odgaji. Ovaj događaj je mogao da nas odvede na druge puteve, ali su nas naše majke uvek učile da sledimo pravi put - izjavila je Žizlajne Silva de Deus.

Kao najstarija od petoro dece, Žizlajne je morala da pomaže majci u brizi o mlađim sestrama i braći, kao i u kućnim poslovima, ali nikada nije zapostavljala školu. Njen otac je uvek podsticao da vredno uči i bio je spreman da joj pomaže sa domaćim zadacima, i nije želela da ga razočara. Posvetila se učenju i sanjala da jednog dana ostvari pravdu za svoju porodicu hvatanjem očevog ubice.

Sa 18 godina, nakon završene srednje škole, Žizlajne je primljena na studije prava i postala licencirani advokat sedam godina kasnije. Međutim, 2022. godine, odustala je od karijere u pravu kako bi postala policajka, a dve godine kasnije, 19. jula 2024. godine, položila je ispit i zvanično postala istražiteljka Državne policije. Odmah je tražila poziciju u Odeljenju za ubistva, što joj je omogućilo da nastavi potragu za Raimundom Alvesom Gomesom.

Godine 2013, Gomes je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Givalda Joséa Vicentea de Deusa, ali pošto nikada nije uhvaćen nakon zločina, kazna nije bila izvršena. Njegovi advokati su se žalili 2014. i 2015. godine, ali su obe žalbe odbijene od strane Višeg suda pravde. Najnovija poternica za Gomesom izdata je 2019. godine, pa zastara ističe 2031. godine, što znači da što brže Žizlajne pronađe Gomesa, to će više vremena on provesti u zatvoru.

Dana 25. septembra, samo dva meseca nakon početka svoje karijere kao policajka, Žizlajne Silva de Deus ostvarila je svoj san o privođenju očevog ubicu pravdi, nakon dugih 25 godina. Ona i njen tim pronašli su ga kako se krije na farmi u regionu Nova Sidade, blizu Boa Viste, i uhapsili ga.

- Kada sam ga videla u policijskoj stanici, želela sam da mu kažem ko sam i da sam ja ta koja je izdala nalog za njegovo hapšenje. Podelila sam tu vest sa svojom porodicom i svi su osetili ogroman mir i pravdu. Dugo smo čekali, iako smo sumnjali da će se ovo dogoditi, uspeli smo da dođemo do ovog trenutka. Plakala sam od olakšanja jer mi je nakon toliko vremena pao veliki teret sa ramena - rekla je Silva de Deus.

IZVOR: YT / BalançoGeralSP

Ova priča o posvećenosti ćerke da oda počast svom ocu i donese mir svojoj porodici dirnula je srca miliona ljudi u Brazilu i širom Južne Amerike otkad je vest prvi put objavljena prošlog meseca.

Autor: Redportal.rs