Kupci svakog dana imaju sveže povrće 😍

Švedska kompanija SweGreen ima revolucionarno rešenje za uzgoj voća i povrća, koje se odvija unutar samih supermarketa. 👇

Ova inovativna metoda koristi hidroponski sistem, omogućujući biljkama da rastu u vodi uz pomoć čepova od kamene vune, umesto u zemlji, a svaka uzgojna platforma zameni do tri hektara poljoprivrednog zemljišta.

SweGreenov pristup nudi rešenja za mnoge izazove poput nestašice vode, ograničenog zemljišta i globalnih geopolitičkih nesigurnosti.

Kupci mogu da posmatraju proces rasta i berbe svežih proizvoda unutar supermarketa, a zatim da ih odmah uzmu s polica. 🥬🥦🍅

SweGreen trenutno uzgaja do 100 vrsta useva, uključujući zelenu salatu, mirođiju, nanu i peršun. Takođe su u fazi testiranja uzgoja plodonosnih biljaka poput jagoda.

U nekim supermarketima u Švedskoj i Nemačkoj već su uvedene prve vertikalne farme, a ovaj način uzgoja voća i povrća donosi brojne prednosti, uključujući smanjenje emisija CO2 povezanih s transportom, produženje roka trajanja proizvoda i poboljšanje njihove svežine i ukusa, kako piše Index.hr, prenosi 021.rs.

IZVOR: YT / euronews

Da bi se nosili s izazovima poput promenjivih potrošačkih preferencija, SweGreen koristi veštačku inteligenciju. Sepehr Mousavi, glavni direktor za inovacije, objašnjava: Naš AI alat daje precizna uputstva za rast biljaka i pomaže zaposlenima u supermarketima da proizvode toačno ono što je potrebno za taj dan.

SweGreen nudi različite veličine uzgojnih platformi, koje se kreću od 12 do 45 kvadratnih metara, u zavisnosti od potreba svojih klijenata. Osim supermarketa, ovu tehnologiju usvajaju i restorani, hoteli, univerziteti i vlasnici nekretnina. 

Na primer, muzej Fotografiska u Stokholmu koristi ovu tehnologiju kako bi osigurao sveže sastojke za svoj restoran.

Kako prenosi Euronews, u 2023. godini SweGreen je osvojio nagradu IKANO Sustainability Award, a nominovan je i za FoodTech 500, globalnu listu najuticajnijih startapa u sektoru hrane i održivosti.

Autor: 021.rs