Protiv doktora je podneta prijava policiji, a on se trenutno nalazi u bekstvu

Jedan indijski doktor optužen je za izazivanje smrti petnaestogodišnjeg dečaka nakon što je na njemu izveo operaciju dok je gledao YouTube video snimke o tome kako hirurški ukloniti kamenje iz žučne kese.

Ajit Kumar Puri, doktor u bolnici Ganpati u Saranu, u indijskoj državi Bihar, optužen je da je izazvao preranu smrt tinejdžera jer ga je operisao bez odgovarajućeg znanja i veština. Porodica dečaka tvrdi da su ga prošle nedelje doveli u bolnicu nakon što je nekoliko puta povraćao. Primljen je, a simptomi su se povukli, ali je dr Puri odlučio da mora operisati dečaka kako bi uklonio kamen iz žučne kese koji je, navodno, izazvao povraćanje. Nakon što je poslao oca dečaka na neki "zadatak", doktor ga je operisao bez pristanka porodice, što je dovelo do naglog pogoršanja stanja pacijenta. Na kraju je dr Puri odlučio da ga prebaci u drugu bolnicu, ali dečak je preminuo na putu, a doktor je pobegao nakon što je ostavio telo na stepenicama bolnice Patna i potom nestao.

Nažalost, ovakve tragedije se povremeno dešavaju, ali u ovom slučaju rodbina tinejdžera tvrdi da je dr Ajit Kumar Puri imao i zašto da pobegne, s obzirom na način na koji je rukovodio situacijom. Oni tvrde da nije imao veštine potrebne za izvođenje operacije koja je na kraju dovela do smrti pacijenta, jer je viđen kako gleda YouTube video tutorijale o uklanjanju kamenja iz žučne kese tokom same operacije.

- Nakon što su ga primili na odeljene, povraćanje je ubrzo prestalo. Ali doktor Ajit Kumar Puri je rekao da mora biti operisan. Operaciju je izveo gledajući video snimke sa YouTube-a. Moj sin je kasnije preminuo - rekao je otac dečaka.

Čim se probudio nakon operacije, petnaestogodišnji dečak počeo je da se žali na jak bol, ali kada se porodica suočila sa dr Purijem, on je planuo i pitao ih da li su oni lekari. Nažalost, stanje pacijenta se pogoršalo, i na kraju je morao biti reanimiran. U tom trenutku doktor je odlučio da ga prebaci u drugu bolnicu, ali dečak je preminuo na putu.

Protiv dr Purija je podneta prijava policiji, a vlasti čekaju rezultate obdukcije. U međuvremenu, lažni doktor je i dalje u bekstvu, što dovodi do sumnje, kako kod porodice žrtve, tako i kod policije, da on možda uopšte nije bio pravi doktor.

Lažni lekari nisu retkost u Indiji. Ranije ove godine, otkriveno je da je jedan čovek u Mumbaju praktikovao medicinu koristeći diplomu svoje žene. Pre nekoliko godina, zabeležen je slučaj gde je čovek uspeo da radi u 16 privatnih bolnica pretvarajući se da je lekar.

Autor: Redportal.rs