Životinje možda imaju bolje kognitivne sposobnosti nego što se ranije mislilo

Studija Univerziteta Notingem Trent analizirala je odgovore životinja na igru zasnovanu na nagradi i pritom dokazala da konji imaju sposobnost da razmišljaju i planiraju unapred, kao i da su daleko inteligentniji nego što su naučnici ranije mislili.

Igra u tri faze uključivala je 20 konja. Oni su u početku bili nagrađivani poslasticom samo zato što su nosom dodirnuli komad karte. Zatim su u drugoj fazi istraživači počeli da uključuju stop svetlo. Konji su dobijali užinu samo ako su dodirnuli karticu dok je stop svetlo isključeno.

U početku su ignorisali svetlo i nastavili neselektivno da dodiruju karticu, bez obzira na to da li je svetlo upaljeno ili ne. Ali kada su u trećoj fazi istraživači uveli kaznu za dodirivanje kartice dok je stop svetlo uključeno – tajm-aut od 10 sekundi tokom kojeg konji uopšte nisu mogli da igraju igru – došlo je do naglog smanjenja u greškama svih konja.

- Ranije su istraživanja sugerisala da konji jednostavno reaguju na stimuluse u trenutku, oni ne gledaju proaktivno unapred, ne razmišljaju unapred i planiraju svoje akcije – dok naša studija pokazuje da oni imaju svest o posledicama i ishodima svojih akcija - rekla je glavna istraživačica Luiz Evans.

Kako navodi, tajmaut je bio dovoljan da se odmah dobije željeni učinak i da konji krenu da igraju po pravilima. Trenutna promena strategija na ovaj način ukazuje da konji imaju viši nivo kognitivnog rasuđivanja nego što se ranije mislilo da je moguće. To sugeriše da, umesto da nisu uspeli da shvate principe igre, sve vreme su razumeli pravila, ali nisu videli nikakvu potrebu da obraćaju mnogo pažnje u drugoj fazi.

- Kada je došlo do vremenskog ograničenja da se nešto pogreši, uključili su se i počeli da obraćaju pažnju - rekla je Evansova.

Ovo ponašanje zahteva od konja da razmišlja o budućnosti, kažu istraživači, i veoma je usmereno na ciljeve, pri čemu se od konja zahteva da se fokusiraju na ono što žele da postignu i na korake koje treba da preduzmu da bi to uradili.

Evansova se nada da će revolucionarna studija, koja će biti objavljena u časopisu “Applied Animal Behaviour Science” pomoći da se poboljša dobrobit konja. Misli da kada ljudi počnu da misle da životinje možda imaju bolje kognitivne sposobnosti nego što se ranije mislilo, njihovo blagostanje će se poboljšati. Takođe, pokazano je i da na treningu ne moraju da se koriste averzivne metode ili bilo šta previše grubo da bi se dobili dobre performansi.

Autor: redportal.rs