Um Hudajfa prva supruga Abu Bakra al-Bagdadija i bila je udata za njega dok je nadgledao brutalnu vlast ISIS-a nad velikim delovima Sirije i Iraka

U retkom intervjuu iz zatvora, udovica vođe Islamske države ispričala je Bi-Bi-Si-ju svoju verziju njihove životne priče.

Um Hudajfa je prva supruga Abu Bakra al-Bagdadija i bila je udata za njega dok je nadgledao brutalnu vlast ISIS-a nad velikim delovima Sirije i Iraka. Ona je sada u iračkom zatvoru dok čeka istragu o njenoj umešanosti u zločine povezane sa terorizmom.

U leto 2014. Um Hudajfa je živela sa suprugom u Raki, tada uporištu ISIS-a u Siriji. Kao traženi vođa ekstremističke džihadističke grupe, Abu Bakr al-Bagdadi je često boravio na drugim lokacijama.

U kući je bio televizor, koji je potajno gledala.

Uključivala sam ga kada nije bio kod kuće.

Ona tvrdi da je njen muž mislio da TV ne radi. Kaže da je odsečena od sveta i da od 2007. ne sme da gleda televiziju niti da koristi drugu tehnologiju, poput mobilnog telefona.

Kaže da je jednog dana uključila TV i videla "veliko iznenađenje". Videla je svog muža kako se prvi put obraća Velikoj džamiji Al-Nuri u Mosulu, u Iraku, kao poglavar samoproglašenog islamskog kalifata.

Bilo je to samo nekoliko nedelja nakon što su njegovi borci preuzeli kontrolu nad tim područjem. Ovaj al-Bagdadijev video označio je ključni trenutak za ISIS dok je divljao Irakom i Sirijom.

Tokom intervjua, Umm Hudaifa sebe prikazuje kao žrtvu koja je pokušala da pobegne od svog muža i negira da je bila umešana u bilo kakve brutalne aktivnosti ISIS-a. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa svedočenjima Jazida, uključujući žene koje su kidnapovali i silovali pripadnici ISIS-a. Optužuju je za saučesništvo u seksualnom ropstvu kidnapovanih devojaka i žena.

Um Hudaifa je rođena 1976. godine u konzervativnoj iračkoj porodici, a 1999. se udala za Ibrahima Avada al-Badrija, kasnije poznatog pod pseudonimom Abu Bakr al-Bagdadi. Diplomirao je šerijat, odnosno islamsko pravo, na Univerzitetu u Bagdadu, a ona kaže da je u to vreme bio "religiozan, ali ne ekstremista ili konzervativan, već otvorenog uma".

Zatim 2004, godinu dana nakon američke invazije na Irak, američke snage su uhapsile al-Bagdadija i držale ga u pritvorskom centru u kampu Buka na jugu oko godinu dana, zajedno sa drugim muškarcima koji će kasnije postati vođe ISIS-a i drugih džihadističke grupe.

Ona kaže da se njen muž promenio nakon puštanja na slobodu:

Postao je lenj i sklon izlivima besa. Drugi koji su poznavali al-Bagdadija kažu da je bio povezan sa Al-Kaidom i pre nego što je priveden.

- Počeo je da pati od psihičkih problema - kaže ona. Kada ga je pitala zašto, rekao joj je da je izložen nečemu što ona ne može da razume.

Ona smatra da je, iako to nije eksplicitno rekao, "u zatvoru bio podvrgnut seksualnoj torturi". Te godine su procurele fotografije iz Abu Graiba, drugog američkog zatvora u Iraku, na kojima se vide zatvorenici primorani da simuliraju seksualne radnje i zauzimaju ponižavajuće položaje. Kaže da je počela da se pita da li pripada militantnoj grupi.

- Pretraživalа sam njegovu odeću kada je dolazio kući, kada se tuširao ili kada je spavao. Čak sam mu tražila modrice ili povrede po telu... Bila sam zbunjena - kaže ona i dodaje da ništa nije našla.

Onda sam mu rekla:

Poludeo si... Imao je bes.

Um Hudajfa navodi da je tražila razvod, ali nije pristala na njegov uslov da se odrekne njihove dece, pa je ostala sa njim.

Kako je Irak zapao u krvavi sektaški rat koji je trajao od 2006. do 2008. godine, ona više nije sumnjala da je on umešan u sunitske džihadističke grupe. 2010. godine postao je vođa Islamske države Iraka, osnovane 2006. godine.

- Preselili smo se u sirijski region Idlib u januaru 2012. i tamo mi je postalo sasvim jasno da je on emir - rekla je Um Hudaifa. Ubrzo je, dodaje, počeo da nosi avganistansku odeću i pištolj i pustio je bradu.

Kako se bezbednosna situacija pogoršala u severozapadnoj Siriji tokom građanskog rata u zemlji, oni su se preselili na istok u grad Raku, koji se kasnije smatrao de fakto prestonicom „kalifata“. Živela je tamo kada je videla svog muža na televiziji.

Istražni tim UN-a pronašao je dokaze da je ISIS počinio genocid nad iračkom jezidskom manjinom i počinio zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistvo, mučenje, otmicu i ropstvo. ISIS je objavio svoje zločine, uključujući odrubljivanje glava taocima i spaljivanje jordanskog pilota, na društvenim mrežama.

Um Hudajfa kaže da su ovi zločini "veliki šok" i "nehumani". „Nepravedno krvoproliće je užasno i u tom smislu su prešli granicu čovečnosti“, rekla je ona. Ona kaže da je pokušala da pobegne, ali da je naoružani ljudi na punktu nisu pustili da prođe i vratili su je u kuću.

Što se tiče borbi, ona za svog supruga kaže da, koliko je znala, "nije učestvovao ni u jednoj borbi ili bitci", dodajući da je bio u Rakki kada je ISIS preuzeo kontrolu nad Mosulom.

Ubrzo nakon propovedi u Mosulu, al-Bagdadi je oženio njihovu 12-godišnju ćerku Umajmu za prijatelja Mansura, kome su povereni porodični poslovi. Umm Hudaifa kaže da je pokušala da to zaustavi, ali je ignorisana.

U avgustu 2014. Umm Hudajfa je rodila još jednu ćerku - Nasibu, koja je imala urođenu srčanu manu. To se poklopilo sa Mansurom koji je u kuću doveo devet jezidki i žena. Bili su u dobi od 9 do oko 30 godina. Umm Hudaifa kaže da je bila šokirana i da se osramotila.

Otac i sestra jedne od devojčica podneli su građansku tužbu protiv Um Hudajfe zbog njene umešanosti u otmicu i porobljavanje jezidskih devojčica. Oni ne veruju da je bila bespomoćna žrtva i traže smrtnu kaznu.

Ona je bila odgovorna za sve. Ona dodaje da su joj to rekli i druge žrtve koje su se vratile kućama. Još ni traga od njene sestre.

- Ne poričem da je moj muž bio kriminalac - rekla je Um Hudaifa, ali je dodala da joj je "veoma žao zbog onoga što im se dogodilo". On negira optužbe protiv njega.

Američke snage su 2019. izvršile raciju na mesto gde se Al-Bagdadi krio u Siriji sa nekim od članova svoje porodice. Bagdadi je aktivirao prsluk sa eksplozivom kada je ubačen u tunel. Ubio je sebe i dvoje dece, dok su dve od četiri njegove supruge ubijene u pucnjavi.

Međutim, Um Hudajfa nije bila tamo – živela je u Turskoj pod lažnim imenom, gde je uhapšena 2018. Ona je vraćena u Irak u februaru ove godine i od tada je u zatvoru dok vlasti istražuju njenu ulogu u ISIS-u.

Sa njom je u zatvoru njena starija ćerka Umaima, dok je Fatima, koja ima 12 godina, u pritvoru za maloletnike. Jedan od njenih sinova poginuo je u ruskom vazdušnom napadu u Siriji, drugi je poginuo sa ocem u tunelu, a najmlađi dečak je u sirotištu.

Autor: redportal.rs