Visoke mere bezbednosti u celoj državi danas

Danas u 18:00 po našem vremenu, a u 12:00 po lokalnom, Džo Bajden će biti inaugurisan kao 46. predsednik Sjedinjenih Država.

Bajdenu ovo nije prvi put da polaže zakletvu. To je učinio pre tačno 12 i tačno 8 godina. U oba Obamina mandata je bio potpredsednik, a za poslednje izbore je dobio snažnu podršku svog kolege za dolazak na mesto predsednika Sjedinjenih Država.

U Sjedinjenim Državama je nivo bezbednosti na maksimumu. Povremeno Vašington izgleda kao da je u pitanju rat, a da je vojska na ulicama kako bi zaštitila glavne institucije. Na svečanoj ceremoniji će biti oko 1.000 ljudi među koje se ubrajaju kongresmeni, senatori, predstavnici diplomatskog kora i ostali.

Na inauguraciji Džoa Bajdena neće prisustvovati Donald Tramp čime će biti prekinuta tradicija duga oko 150 godina. Donald Tramp je sinoć pravio oproštajnu žurku i pomiliovao dosta ljudi, a odbijanje da dođe na inauguraciju mnogi tumače kao njegov pokušaj da održi visoku mobilizaciju kod republikanskih birača.

Nakon dešavanja u prethodne 2 nedelje na Kapitolu, postavlja se pitanje da li Tramp ostaje pri odluci da se kandiduje 2024. godine, a postoji i mogućnost da mu takvo pravo bude uskraćeno, ukoliko njegovi protivnici uspešno sprovedu institucionalne postupke za njegovo pravno sankcionisanje.

Autor: redportal.rs

#Inauguracija

#SAD

#bajden

#tramp