Plan koji je izneo Bajden su podržale Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da su SAD ostalim članicama SB UN poslale nacrt rezolucije kojom bi bio podržan plan o prekidu vatre u Gazi koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden.

- Brojni lideri i vlade, uključujući u regionu, prihvatili su plan i pozivamo SB UN da im se pridruži u implementaciji ovog plana bez odlaganja i bez dodatnih uslova - navela je Tomas-Grinfild, a prenosi RTS.

Ističe da je važno da se Izrael i Hamas pridržavaju plana nakon što on bude prihvaćen, kao i da je bitno ujedinjenje Pojasa Gaze i Zapadne obale pod vlašću Palestinske narodne samouprave.
Tomas-Grinfild je dodala da su države članice SB UN ranije "konstantno pozivale na korake koji su izneti u ovom planu - vraćanje talaca kući, obezbeđivanje prekida vatre, omogućavanje dopremanja humanitarne podrške u Gazu, obnavljanje ključnih službi i uspostavljanje uslova za dugoročni plan rekonstrukcije Gaze".

Pozvala je države članice SB UN da "ne dopuste da ova prilika propadne".

Plan koji je izneo Bajden su podržale Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

Autor: Rts.rs