Papa Franjo je izrazio svoj skepticizam, govoreći i o navodima o porukama Bogorodice u Međugorju u Bosni i Hercegovini

Vatikanska Kancelarija za doktrinu vere promenila je danas svoje propise o procenjivanju svedočenja o navodnim vizijama Bogorodice, statua koje plaču i ostalih naizgled natprirodnih fenomena.

Dosadašnji propisi su uvedeni 1978. godine, a saopšteno je da su promenjeni jer više nisu korisni u doba interneta, u kojem obmanjivači mogu da načine štetu vernicima, pokušavajući da zarade novac, prenosi AP.

Katolička crkva više neće procenjivati verodostojnost tih fenomena, već će izdavati nihil obstat deklaracije, koje praktično znače da konketan fenomen nije protivan hrišćanskoj veri.

Primeri koji jesu ocenjeni kao protivni veri u prošlosti su izazivali skandale, kao 2007. godine unutar grupe Vojska Marije iz Kvebeka, čija je osnivačica tvrdila da ima vizije o Bogorodici i proglasila sebe za njenu reinkarnaciju.

Papa Franjo je izrazio svoj skepticizam povodom ovih vizija, govoreći i o navodima o porukama Bogorodice u Međugorju u Bosni i Hercegovini.

- Ja više volim Madonu (Bogorodicu) kao majku, našu majku, a ne kao ženu koja je direktorka telegrafske kancelarije koja šalje poruke svakog dana u određeno vreme - rekao je papa 2017. godine.

Autor: Tanjug