Gruzijska Služba za državnu bezbednost nije prezentovala dokaze za svoje tvrdnje niti su takvi dokazi javno objavljeni iz nekog drugog izvora

U tekstu pod naslovom "Nasilni scenario! Demonstranti pokušavaju da preuzmu vlasti na silu - metodama srpske nevladine organizacije!" navedeno je da je služba državne bezbednosti Gruzije saopštila danas da je cilj organizatora protesta protiv usvajanja zakona "O transparentnosti stranog uticaja" u toj zemlji da nasilno preuzmu vlast koristeći metode "srpske nevladine organizacije CANVAS".

Analizom portala raskrinkavanje.ba ukazano nam je da se radi o manipulisanju činjenicama o čemu više detaljno pročitati na ovom linku.

Kako nam je ukazano analizom u članku nije istaknuto da je reč o tvrdnjama iz saopštenja institucije, već su ove tvrdnje predstavili kao nezavisno utvrđene činjenice zbog čega su one uklonjene iz teksta.

U nastavku objavljujemo deo analize raskrinkavanje.ba u kojem se objašanjava zašto je uklonjena informacija manipulisanje činjenicama. 

Dakle, gruzijska Služba za državnu bezbednost nije prezentovala dokaze za svoje tvrdnje niti su takvi dokazi javno objavljeni iz nekog drugog izvora. 

Još jedna nedoslednost u saopštenju gruzijske države bezbednosti, kao i njegovim medijskim prenošenjima, jeste opis organizacije CANVAS. Naime, reč je o organizaciji koju su 2005. godine osnovali Srđa Popović i Slobodan Đinović, članovi aktivističkog pokreta Otpor, koji je delovao u Srbiji ‘90-ih godina. Organizacija promoviše korišćenje nenasilnog otpora u cilju promicanja ljudskih prava i demokratije. Gruzijska vlada je i prošle godine optuživala CANVAS da organizuje nasilno svrgavanje Vlade, što se na koncu nije desilo. Kao “dokaz” za to ponuđena je i činjenica da su aktivisti/kinje iz Gruzije sarađivali/e s ovom organizacijom za vreme nenasilne revolucije 2003. godine. Na web stranici CANVAS-a objašnjava se čime se organizacija zapravo bavi.

Iz CANVAS-ovog sedišta u Beogradu u Srbiji upravljamo mrežom međunarodnih trenera i konsultanata s ekspertizom u izgradnji i vođenju uspešnih nenasilnih pokreta.

Radimo na izgradnji pravednijeg, demokratskog i odgovornijeg društva. Kancelarije CANVAS-a u Washingtonu, Kuala Lumpuru, Maleu, Tbilisiju, Johannesburgu i Beogradu imaju za cilj da pruže maksimalnu podršku aktivistima na terenu, a služe kao centar za lokalne i regionalne inicijative koje se oslanjaju na principe nenasilne borbe i kreativnog aktivizma.

Naša organizacija širi znanje kroz različite medije, uključujući radionice, knjige, videozapise i specijalizovane kurseve. CANVAS je proizveo nekoliko publikacija o nenasilnom otporu tokom godina na osnovu intenzivnog istraživanja i decenija iskustva naših članova u ovoj oblasti.

Ovaj revolucionarni know-how dostupan je za besplatno preuzimanje na ovoj web stranici. Osim toga, naši treneri redovno drže kurseve o nenasilnoj strategiji u raznim obrazovnim institucijama širom svijeta.

Dakle, organizacija se bavi edukacijom aktivista/kinja o metodama nenasilnog otpora, pri čemu je koncept nenasilja vrlo naglašen. Stoga je nejasno kako se nasilje može pripisati njihovim metodama. Isto se može reći i za Petera Ackermana, osnivača Međunarodnog centra za nenasilni konflikt, koji je preminuo 2022. godine.

Shodno činjenicama, tvrdnju da demonstranti/kinje u Gruziji nastoje “preuzeti vlast silom”, po instrukcijama stranih sila, objavljene bez napomene da je reč o tvrdnjama gruzijske vlade za koje nisu predočeni nikakvi dokazi, a ne nezavisno utvrđenim činjenicama, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, navodi se u analizi raskrinkavanje.ba. 

Autor: Tanjug AP