Protest protiv zakona koji bi zahtevao od organizacija koje dobijaju više od 20% sredstava iz inostranstva da se registruju kao "strani agenti"

Poslanik udario kolegu flašom vode u parlamentu Gruzije usred burne debate o kontroverznom zakonu o "stranim agentima".

Na snimcima koje su prikazali lokalni mediji, Katja Dekanoice, bliska opoziciji, može se videti kako udara Gurama Matsarasvilija po glavi nečim što liči na plastičnu flašu dok on viče i maše prstom na nju. 🗣️

IZVOR: TW/@CaliberEnglish

Ove nedelje u Gruziji je planirano još protesta protiv zakona koji bi zahtevao od organizacija koje dobijaju više od 20% sredstava iz inostranstva da se registruju kao "strani agenti". Protivnici zakona ga nazivaju autoritarnim i "inspirisanim Rusijom", ali vladajuća partija Gruzijski san kaže da je neophodno obezbediti transparentnost u finansiranju nevladinih organizacija.

Evropska unija je upozorila da nacrt zakona ugrožava put Gruzije ka pridruživanju bloku. Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da Moskva nema nikakve veze sa nacrtom zakona.

Zvanični prenos sastanka prekinut je ubrzo nakon današnjeg incidenta. Macarasvili, koji je blizak "gruzijskom snu", nije povređen. Lokalni mediji javili su da je 14 opozicionih poslanika izbačeno iz sale.

Gruzijski poslanici su se takođe našli na udaru kritika u ranijoj debati o zakonu ovog meseca. Za večeras su planirane provladine demonstracije ispred parlamenta, dok opozicija organizuje sopstveni miting u parku udaljenom oko 5 kilometara. Visoki zvaničnik vladajuće partije rekao je, prema pisanju lokalnih medija, da je Gruzijski san pomagao pristalicama pokrivajući njihove putne troškove kako bi prisustvovali demonstracijama. Ali on je insistirao da će oni biti tamo svojom voljom. 🪧

Gruzijska predsednica Salome Zurabisvili, koja se protivi zakonu, ali čija je uloga uglavnom ceremonijalna, rekla je u postu na platformi Iks da su vladine demonstracije:

A la Putina: državni službenici se autobusima prevoze u Tbilisi da aplaudiraju odlukama vladajuće partije.

Inače, glavne ulice su bile zatvorene za autobuse koji prevoze demonstrante, dok su ekrani i reflektori postavljeni duž glavne avenije Rustaveli uoči mitinga kako bi se raspravljalo o kontroverznom zakonu o "stranim agentima".

Autor: redportal.rs