VATIKAN zatražio ZABRANU SUROGAT MAJČINSTVA na globalnom nivou 🌍

Vatikanska Dikasterija za doktrinu vere juče je ponovio ranije zauzeti stav da Rimokatolička crkva ne podržava afirmaciju rodne hirurgije, rodnih teorija i surogat roditeljstva, što je izazvalo žestoke reakcije LGBTQ katolika.

U deklaraciji koja obuhvata dvadesetak stranica, kako prenosi Rojters, rodne teorije su označene kao izuzetno opasne i optužene za poricanje:

Najveće moguće razlike koja postoji među živim bićima - polne razlike.

Vatikan je potvrdio i da se protivi zakonima protiv LGBTQ zajednica. O surogat majčinstvu je zauzet stav da isto krši dostojanstvo i surogat majke i deteta, pa je papa Francisko zatražio njegovu zabranu na globalnom nivou.

Povodom ove deklaracije Vatikana, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer bila je suočena sa pitanjem šta o istoj misli američki predsednik Džo Bajden. Iako nije direktno odgovorila, kako piše Foks njuz, ona je potvrdila da će predsednik SAD nastaviti da podržava prava transrodnih osoba:

Mi smo zadovoljni što vidimo da je ovaj dokument (...) podstakao poziv Vatikana da se osigura da LGBTQ+ zajednica bude zaštićena od nasilja i pritvaranja širom sveta. U svakom slučaju, predsednik će nastaviti da se zalaže za prava, bezbednost i dostojanstvo LGBTQ+ zajednice, uključujući transrodne osobe ovde u Sjedinjenim Državama.

Uprkos insistiranju novinara da se ovakav stav detaljnije obrazloži, posebno u pogledu stava Vatikana, portparolka Bele kuće nije pružila precizniji odgovor.

Autor: redportal.rs