Preokretu prethodio poziv Bajdena Netanjahuu

Izrael je objavio da otvara nove rute za humanitarne isporuke u Gazu nakon što su ga na to pozvale SAD.

Prelaz Erez u severne delove pojasa Gaze biće otvoren prvi put od napada Hamasa 7. oktobra – i pomoći će privremeno biti dozvoljeno da protiče kroz luku Ašdod, piše Skaj njuz.

Izraelski zvaničnici su takođe rekli da planiraju da povećaju količinu pomoći iz Jordana koja se kreće preko prelaza Kerem Šalom.

- Ova povećana pomoć će sprečiti humanitarnu krizu i neophodna je da bi se obezbedio nastavak borbi i da bi se postigli ciljevi rata - rekao je portparol izraelske vlade.

Tokom razgovora u četvrtak, Džo Bajden je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da odmah pusti još kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć u Gazu, prema dvojici američkih zvaničnika.

Američki dopisnik Skaj-a Mark Stoun rekao je:

- Rečeno mi je da je to bio napet, izazovan razgovor – ali ne onaj u kojem su Amerikanci postavili bilo kakve direktne ultimatume. Američka atmosfera bila je više ‘otežavate nam da vas podržimo’ nego ‘uradite ovo ili inače. Odnos Bajdena i Netanijahua je sve više testiran – i ja osećam da je ovaj poziv predstavljao najnapetiji trenutak do sada.

Autor: nova.rs