Pogubljenja u Iranu se obično vrše vešanjem, ponekad i javno

Zatvorite u Iranu besplatno „mesta na masovnom saobraćaju“ u 2023. godini, tako da su mesta na 853 ekucije veoma od komi od provoda se se saro i rashoci oglasi sa drugim, isporuka Amnesti International.

Broj pogubljenja u 2023. godini najveći je od 2015. godine i porastao je za 48 odsto u odnosu na 2022. i 172 odsto u odnosu na 2021. godinu, navodi Amnesti, koji poziva međunarodnu zajednicu da preduzme akciju kako bi "zaustavio užasan rat pogubljenjima".

U saopštenju se dodaje da je od početka ove godine izvršeno 95 izvršenja.

Iranske vlasti su pooštrile smrtnu kaznu kako bi proširile hranu među stanovništvom i ojačale vlast, navodi se u protestu Žene, život, društvo - optužuje Amnesti.

Protesti su potresli Iran nekoliko meseci nakon smrti mlade iranske Kurdkinje Mahse Amini, koju je u pritvoru u septembru 2022. godine, uhapsila moralna policija zbog nepoštivanja strogog islamskog kodeksa oblačenja.

Devet osoba je streljano u vezi sa ustankom, saopštila je nevladina organizacija.

Takođe, ističe se da je 2023. godina „obilježena šokantnim intenziviranjem primjene smrtne kazne prema maloljetnim prestupnicima, pogubljenjem 17-godišnjeg dječaka i četiri mlade osobe osuđene za krivična djela počinjena mlađa od 18“, napominje organizacija.

Pogubljenja u Iranu se obično vrše vešanjem, ponekad i javno.

Autor: redportal.rs