Bocvana dom najveće svetske populacije slonova

Predsednik Bocvane Mokgvizi Masisi zapretio je Nemačkoj da će poslati do 20.000 slonova, nezadovoljan što je Berlin kritikovao lov na slonove i izvoz trofeja za koji kaže da njegova zemlja praktikuje da reguliše broj ovih životinja.

Masisi je za nemački list Bild rekao da se ne šali da želi da preseli 20.000 slonova.

- Želeli bismo da damo ovaj poklon Nemačkoj - rekao je Masisi i dodao da "neće prihvatiti nikakvo odbijanje".

Bocvana, zemlja bez izlaza na more u južnoj Africi, dom je najveće svetske populacije slonova, oko 130.000, sa kojima je suživot često težak, rekao je predsednik, navodeći napade na ljude, sela i useve.

Kritike nemačkog ministarstva životne sredine, koje predvode ekolozi, tiču se trofeja za lov na slonove za bogate zapadne klijente. Što se tiče "poklona" koji je predvideo predsednik Masisi, nemačko ministarstvo je navelo da "Bocvana još nije uspostavila kontakt" na tu temu.

Bocvana je 2019. ukinula potpunu zabranu lova, uvedenu pet godina ranije da bi se preokrenula opadanje populacije slonova i drugih vrsta. To je izazvalo nezadovoljstvo ekologa. Komercijalni lov je takođe važan izvor lokalnog prihoda.

Od tada, Bocvana svake godine odlučuje o kvoti životinja koje se mogu loviti. Prošle godine, zemlja je ponudila osam hiljada slonova Angoli i 500 Mozambiku 2022. godine.

Autor: redportal.rs