Xiaomi planira da bude među prvih pet svetskih proizvođača automobila u narednih 15 do 20 godina

Kineski proizvođač elektronike Xiaomi je u četvrtak u Kini predstavio svoje prvo električno vozilo. Oznaka ovog automobila je SU7 i sportska je limuzina sa četvoro vrata. Cena vozila je 300.000 juana, što je oko 37.000€. Moguće ga je poručiti putem Xiaomi aplikacije.

Foto: Printscreen YouTube/Xiaomi

IZVOR: YT / Xiaomi

Niska cena bi trebalo da pomogne da se takmiči sa konkurencijom na zapadnom tržištu. Vladine subvencije pomogle su Kini da postane najveće svetsko tržište za električna vozila, pri čemu je prodaja ostala uglavnom domaća.

Foto: Printscreen YouTube/Xiaomi

Xiaomi planira da bude među prvih pet svetskih proizvođača automobila u narednih 15 do 20 godina.

IZVOR: YT / Xiaomi

Ekosistem ČOVEK x AUTO x DOM

Xiaomi je u Kini dobro poznat po svojim pametnim telefonima i drugim elektronskim uređajima.

- Teško ćete naći neku osobu u Pekingu koja nema bar jedan Xiaomi proizvod, bilo da se radi o mobilnom telefonu, računaru, TV-u, prečišćivaču vazduha ili tabletu - izjavio je osnivač konsultantske kuće Sino Auto Insights Tu Li.

Xiaomi planira da iskoristi svoje proizvode povezivanjem automobila sa pametnim telefonima i drugim tehnologijama, stvarajući ono što naziva ekosistemom Čovek x Auto x Dom (Human x Car x Home).

EU i SAD strahuju od kineskih EV

Dok Evropska unija razmatra da li vozila proizvedena u Kini imaju nefer prednost na zapadnom tržištu zbog činjenice da su subvencionisana od strane države, Amerika je takođe najavila istragu vezanu za automobile kineske proizvodnje. Naime, SAD strahuje da bi ovi automobili mogli da prikupe osetljive informacije kako o vozačima, tako i o američkoj infrastrukturi.

- Kina bi mogla da preplavi naše tržište svojim vozilima, predstavljajući rizik po našu nacionalnu bezbednost. Neću dozvoliti da se to desi dok sam ja na vlasti - rekao je američki predsednik Džo Bajden.

Kina je reagovala na optužbe podnošenjem žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji u kojoj se navodi da američke subvencije za električna vozila stavljaju kineske proizvode u nepovljniji položaj.

Autor: Redportal.rs