Za stanovnike severne hemisfere, ova kometa će biti najuočljivija u periodu od kraja marta do sredine aprila

Kometa nazvana 12P/Pons-Brooks (lajički nazvana još i "đavolja" ili "rogata" kometa), nakon više od 70 godina, ponovo "leti" kroz Sunčev sistem. Prečnik joj je oko 30km, a po veličini je slična Mont Everestu.

Kada se približi Zemlji, često bude vidljiva i golim okom. To predstavlja jedinstvenu priliku, jer sa orbitalnim periodom od 71 godine većina ljudi ima priliku da je vidi samo jednom u životu, a rekto ko dva puta.

Za stanovnike severne hemisfere, ova kometa će biti najuočljivija u periodu od kraja marta do sredine aprila. Najviše će se približiti našoj planeti 21. aprila, samim tim će tada biti i najsvetlija.

IZVOR: YT / RasOrgUk

- Ne očekujte da će biti zaslepljujuće svetla kao što često vidite na fotografijama. Neće biti tako - rekao je dr Robert Masi, zamenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva.

- Ovo je nešto što bi moglo biti vidljivo golim okom samo ako nema mesec na nebu, ako nema svetlosnog zagađenja i ako je vreme zaista vedro. Jedino tad imate šanse da vidite kometu golim okom. Najbolje je da koristite dvogled ili teleskop, pa makar i običan amaterski. To će vam mnogo povećati šanse da vidite ovu kometu - dodao je on.

- Takođe savetujem korišćenje jedne od aplikacija koje pokazuju gde se nalaze tela na nebu, ili neku vrstu karte za pronalaženje. To će vam zaista pomoći da je pronađete. A kada ga vidite, verovatno će izgledati kao mala, sivkasta pahuljica, prilično tipična za mnoge komete. Ali imaćete zadovoljstvo da nešto što se dešava jednom u životu - zaključio je on.

Autor: Redportal.rs