Bio je 3. najduži most na svetu sa rasponom od 366 metara. 🛳️⚓

Most Francis Scott Key u Baltimoru srušio se danas. Kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura se sudario sa jednim od stubova mosta što je dovelo do katastrofalnog kolapsa cele konstrukcije. U to vreme na mostu su bili radnici, a vatrogasna služba grada Baltimora navela je da je najmanje 7 vozila palo u vodu.

Most, koji je dobio ime po autoru The Star Spangled Banner, povezao je 2 obale reke Patapsko i bio je 3. najduži neprekidni most na svetu sa rasponom od 366 metara.

Za razliku od konzolnih mostova, za koje je potrebna konstrukcija koja horizontalno štrči iz čvrstih nosača, rešetkasti most je napravljen od nadgradnje rešetki, obično trouglastih jedinica koje omogućavaju distribuciju i širenje, kompresije i napona koje most mora da iskusi. U slučaju kontinualnog rešetkastog mosta, rešetkasta nadgradnja se proteže bez šarki preko 3 ili više nosača.

Pogledajte momenat urušavanja mosta u nastavku. 👇

IZVOR: YT / 6abc Philadelphia

Oslonac je u ovom slučaju pogođen objektom koji je nosio veliki teret, i most se srušio. Bez oslonca, cela konstrukcija je postala neuravnotežena, nadgradnja više nije mogla da izdrži težinu mosta.

- Oslonac je veoma, relativno, slabašna konstrukcija kada je pogledate, to je neka vrsta konstrukcije sa pojedinačnim nogama. Dakle, most se srušio jednostavno kao rezultat ove veoma velike udarne sile - rekao je za BBC News Ijan Firt, građevinski inženjer i projektant mostova.

U nastavku možete uživo da pratite dešavanja na licu mesta u Baltimoru. 👇

IZVOR: YT / StreamTime Live

Autor: redportal.rs