Povećaće se kazne za trgovce koji prodaju cigarete mlađima od 18 godina

Vlada Novog Zelanda saopštila je u sredu da će zabraniti prodaju e-cigareta za jednokratnu upotrebu, povećati kazne trgovcima na malo koji prodaju mlađima od 18 godina i bolje regulisati maloprodaju.

Vlada Novog Zelanda dobila je značajne kritike zbog poništavanja prvog u svetu zakona o zabrani prodaje duvana za buduće generacije. Rečeno je da je posvećeno smanjenju pušenja, ali samo zauzima drugačiji pristup, uključujući dalje propise u vezi sa vapingom.

- Iako je vajping doprineo značajnom padu naše stope pušenja, brzi porast broja pušača kod mladih bio je prava briga za roditelje, nastavnike i zdravstvene radnike - rekao je Kejsi Kostelo, pomoćnik ministra zdravlja.

Prema novim pravilima, povećaće se kazne za trgovce koji prodaju e-cigarete mlađima od 18 godina, biće preispitano licenciranje prodavaca e-cigareta, a biće zabranjene sve vejp cigarete jednokratnu upotrebu.

- Vlada koalicije je posvećena borbi protiv pušenja kod mladih i da nastavi da smanjuje stope pušenja kako bi se postigao cilj bez pušenja da manje od 5% stanovništva puši dnevno do 2025. godine - rekao je Kostelo.

Autor: redportal.rs