Luka de Meo je u intervjuu za Le Mond izjavio da automobilska industrija danas predstavlja sedam odsto evropske privrede

Direktor francuskog proizvođača automobila Renoa Luka de Meo uputio je pismo kandidatima za evropske izbore u kome navodi da se evropska auto-industrija suočava sa problemima i predložio mere kako bi se negativni trend preokrenuo.

Luka de Meo je u intervjuu za Le Mond izjavio da automobilska industrija danas predstavlja sedam odsto evropske privrede i donosi 392 milijarde evra prihoda za države, ali da se težište globalnog tržišta automobila pomerilo u Aziju.

Foto: thebuzzbusiness.com/Renault Group

Aziji se prema tvrdnjama šefa Renoa danas prodaje 52 odsto svih novih putničkih automobila, a ovaj udeo je još veći kada analiziramo samo globalnu prodaju električnih automobila.

On smatra da evropska auto-industrija mora da integriše četiri nova lanca vrednosti, odnosno elektrifikaciju, softver, punjenje električnih automobila i cirkularnu ekonomiju, prenosi Le Mond.

- Mi ne želimo protekcionizam, ali želimo fer konkurenciju - navodi Luka de Meo.

Izvršni direktor Renoa predlaže, između ostalog, da Evropa stvori zelene ekonomske zone, nalik na specijalne ekonomske zone u Kini, koje koncentrišu subvencije i investicije.

- Oporezivanje i troškovi zarada u takvim zonama bili bi smanjeni na 10 godina, dok bi kapitalna dobit bila oslobođena poreza - navodi Luka de Meo.

On, takođe, preporučuje da Evropa prilagodi svoje zakonodavstvo i podrži razvoj malih automobila da bi ekološki bilans električnog automobila bio što povoljniji.

Lakši i sporiji automobili za gradsku vožnju će imati upola manje baterije, a samim tim i niže troškove, pa će Evropljani prema tvrdnjama šefa Renoa "ponovo videti automobile koji koštaju 10.000 evra".

Autor: Tanjug