Čeka se odluka Senata koji može da uloži veto

Donji dom španskog parlamenta izglasao je zakon o amnestiji za katalonske separatiste. Za zakon, čiji je predlog izazvao brojne proteste širom zemlje, glasalo je 178 poslanika, a protiv su bila 172. O zakonu treba da se oglasi i Senat, koji može da uloži veto.

Na vanrednoj sednici donjeg doma španskog parlamenta izglasan je zakon o amnestiji za katalonske separatiste, preneo je Rojters.

Za zakon koji je izazvao brojne proteste širom Španije, a koji je bio uslov katalonskih partija za podršku vladi Pedra Sančeza u parlamentu, glasalo je 178 poslanika, a protiv su bila 172 poslanika opozicionih stranaka, među kojima je i najbrojnija Narodna stranka.

Zakon mora da odobri i Senat, gornji dom španskog parlamenta, gde većinu čini Narodna stranka. Međutim, prema španskim zakonima, čak i ako Senat ne odobri zakon, donji dom može kasnije ponovo da ga izglasa i bez njihove saglasnosti.

Iz vlade Pedra Sančeza nadaju se da će postizanje konsenzusa o zakonu pomoći u učvršćivanju saveza sa manjim partijama, prenosi RTS.

Prema procenama katalonske partije Junts, očekuje se da usvajanjem novog zakona, osim nekadašnjeg predsednika katalonske vlade Karlesa Puđdamona i njegovih saradnika koji su organizovali referendum 2017. godine, amnestijom bude obuhvaćeno još između 150 i 200 ljudi.

Zakon će obuhvatiti sve aktivnosti u vezi sa organizovanjem katalonskog referenduma o nezavisnosti od 2011. godine.

Autor: rts.rs