Lek poboljšao kliničke znake anksioznog poremećaja kod 65% pacijenata

LSD je odavno "uklonjen" iz medicine i sveden na narkotik zloupotrebe, ali su naučnici sada otkrili da samo jedna doza pomaže kod anksioznosti. Naravno, postoji razlika između droge MM120 i LSD kupljene ilegalno na ulici.

Zbog ohrabrujućih rezultata kliničkih ispitivanja, američka administracija za hranu i lekove (FDA) dodelila je LSD-u status revolucionarne terapije za lečenje anksioznog poremećaja, kompanija Mind Medicine Inc, koja razvija pomenuti lek, prenosi CNN- en.

Lek MM120 tek treba da prođe kroz standardni proces da bi dobio odobrenje FDA, što uključuje treću fazu kliničkih ispitivanja, kada se lek testira na najvećem broju subjekata (od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada) u poređenju sa istražuje se stvarna efikasnost placeba, dalje se ispituje bezbednost i utvrđuju se neželjeni efekti.

Status revolucionarne terapije dobili su lekovi još dve kompanije: jedna za lečenje depresije psilocibinom, a druga za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) preko MDMA, poznatijeg kao ekstazi.

Jedna doza MM120 dovela je do stope remisije od 48 procenata generalizovanog anksioznog poremećaja 12 nedelja nakon primene, prema MindMed-u. Lek je takođe poboljšao kliničke znake anksioznog poremećaja kod 65% pacijenata u roku od tri meseca.

Autor: redportal.rs