Mnogi su smatrali da postoji opasnost da mu neki asteroid promeni putanju dovoljno da udari u Zemlju

Asteroid Apofis 99942 otkako je otkriven 2004. smatra se najopasnijim asteroidom po našu planetu.

Međutim, šansa da ovaj ubica gradova i bog haosa kako ga nazivaju, zaista udari u Zemlju kad u aprilu 2029. bude proletao tik kraj nje je nula odsto, tvrdi tim astronoma koji je predvodio Pol Vigert, profesor Univerziteta Zapadnog Ontarija u Kanadi, prenosi B92.

Apofis je asteroid u obliku kikirikija prečnika od 340 metara, što znači da je dovoljno velik da uništi grad u koji udari, ali ne i celu planetu, pa ga zato i smatraju ubicom gradova, a ne ubica planeta. Prema proračunima, 13. aprila 2029. približiće se Zemlji na 37.400 kilometara, što je jedna desetina rastojanja između naše planete i Meseca, navodi LiveScience.

Iako procenjeno rastojanje nije novo, mnogi su smatrali da postoji opasnost da mu neki asteroid promeni putanju dovoljno da udari u Zemlju.

Foto: Twitter.com/@AsteroidWatch

- Proračunali smo puteve svih poznatih asteroida korišćenjem detaljne kompjuterske animacije Solarnog sistema i procenjena je mogućnost da se takav neželjeni događaj dogodi. Na sreću, ne očekuje se takav sudar - naveo je Vigert u saopštenju Univerziteta Zapadnog Ontarija.

Studiju je prihvatio za objavljivanje Planetary Science Journal, a može da se pročita na portalu arXiv.

- Imajući u vidu koliko blizu Zemlje će biti Apofis, postoji mogući rizik da će ga pomeranje putanje približiti Zemlji. Hipotetički, drugi asteroid koji bi udario u njega mogao bi da dovede do tog scenarija, što nas je motivisalo da to proučimo koliko god malo verovatno bilo - rekao je Bendžamin Hajat, saradnik na studiji i astronom Univerziteta Vaterlo u Kanadi.

- Asteroid Apofis nas je fascinirao od otkrića 2004. jer je prva stvarna pretnja za našu planetu koju smo identifikovali. Čak i sada kada znamo njegovu putanju i da će nas promašiti, astronomi su na oprezu. To je asteroid koji ne možemo da prestanemo da posmatramo - rekao je Vigert.

Apofis je ime dobio po staroegipatskom božanstvu u obliku zmije koje se na srpskom naziva Apep. On je bog haosa i tame i svake noći pokušava da uništi boga sunca Ra. Kasnije ga, u mitologiji, ubija Set koji preuzima ulogu boga noći.

Autor: b92.net