Samo jedna tema, zaustavljanje brutalne izraelske agresije

Predsednik palestinske uprave Mahmud Abas i turski predsednik Redžep Taip Erdogan su u utorak raspravljali o načinima da se zaustavi, kako su naveli, brutalna izraelska agresija i masovni genocidni rat u Gazi, kao i o hitnoj potrebi da se omogući ulazak humanitarne pomoći u enklavu.

Tokom trodnevne posete Turskoj, Abas je naveo da su on i Erdogan razgovarali o naporima Palestinske uprave da ujedine palestinske frakcije u okviru PLO, koju je on opisao kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda.

Erdogan je izjavio da je Turska spremna da reaguje kao garantor u ime Palestinaca u slučaj da se dođe do dogovora oko stabilnog mirovnog ugovora.

Pravedan mir sa garancijama je potreban, umesto mirovnih inicijativa od kojih nijedna ne ode dalje od papira na kome je napisana. U skladu sa time, Turska je već objavila da smo spremni da preuzmemo odgovornost u okviru dogovorenog mehanizma kao garantor sprovođenja dogovorenog mira.

Erdogan je takođe upozorio da će se Izrael suočiti sa teškim posledicama ako blokira islamske svetinje tokom nadolazećeg meseca Ramadana.

Radikalni izraelski političari zahtevaju restrikcije za muslimane i za ulaz u Al Haram Al Šarim što je kompletna budalaština.

Autor: redportal.rs