"Vođstvo Hamasa i dalje na slobodi u Gazi"

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da vojno podržavaju Izrael, preneo je portparol Stejt dipartmenta Metju Miler u ponedeljak - uprkos odbijanju vlade u Tel Avivu da otvori više graničnih prelaza za dostavu humanitarne pomoći u Gazu.

Mi nastavljamo da pružamo podršku izrelskoj kampanji koja će osigurati da se napadi od 7. oktobra više nikada ne ponove. Izraelu smo pružili vojnu pomoć jer su njegovi potezi svi u skladu sa prethodno navedenim ciljem.

Miler je takođe naveo da je vođstvo Hamasa koje je isplaniralo napade iz oktobra prošle godine, i dalje slobodno unutar Gaze kao i da i dalje predstavljaju pretnju po civile i po Izrael.

Podržavamo legitimnu vojnu kampanju Izraela koja je u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom i to je razlog zbog čega ih podržavamo i vojno.

Administracija predsednika Bajdena se suočava sa velikim otporom usled insistiranja na pružanju vojne pomoći Izraelu usled velikog broja optužbi za kršenje međunarodnog zakona i ljudskih prava i insistiranju da predsednik Bajden iskoristi vojnu pmoć kao kartu preko koje može izvršiti pritisak na premijera Netanjahua.

Miler je u ponedeljak izjavio da postoji mnogo stvari koja izraelska vlada može da uradi i koje treba da uradi da bi rešila humanitarnu krizu na terenu.

Autor: redportal.rs