Kada stignu u bilo koju zemlju, traži se samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva

Kada putujete u drugu zemlju, najvažnije je imati pasoš. Ali postoje tri osobe za koje ovo pravilo ne važi, odnosno ne treba im pasoš za putovanje.

To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Pre nego što je kralj Čarls III dobio tu privilegiju, imala je kraljicu Elizabetu II, koju je Čarls nasledio na prestolu.

Ovaj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, a ne na druge članove kraljevske porodice. Ovo pravilo ne važi za suprugu kralja Čarlsa, kraljicu Kamilu, koja mora da nosi diplomatski pasoš.

Što se Japana tiče, japansko ministarstvo je 10. maja 1971. godine izdalo dokument u kojem se navodi da bi bilo krajnje neprikladno izdavati pasoš caru ili carici, prenosi CNBC TV18.

U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Takođe, ovo pravo važi samo za cara i caricu, dok se diplomatski pasoši izdaju ostalim članovima carske porodice, uključujući prestolonaslednika i princezu.

Kada stignu u bilo koju zemlju, od cara i carice Japana se traži samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva, koji zemlju obaveštava unapred o njihovom dolasku.

U slučaju kralja Čarlsa III, ta dužnost je poverena njegovom privatnom sekretaru, ser Klajvu Aldertonu, koji je od 2006. godine, godinu dana nakon što su se venčali, jedan od najpoverljivijih i omiljenih savetnika kralja i kraljice Kamile.

Autor: redportal.rs