Naveo je i nekoliko razloga 👇

Nemačka se neće vratiti nuklearnoj energiji zbog dugog vremena izgradnje i visokih troškova, izjavio je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Anadolu.

- Ukoliko neko sada odluči da gradi nuklearnu elektranu, ona će biti gotova za 15 do 20 godina, prema trenutnim rokovima izgradnje. Do tada smo trebali rešiti sve naše probleme u vezi s tim - rekao je Šolc prilikom posete školi u pokrajini Baden-Vitemberg.

Šolc je rekao da je električna energija proizvedena u nuklearnim elektranama skuplja od one proizvedene iz vetra, sunca ili drugih izvora.

Dodajući da su i rezerve uranijuma ograničene, Šolc je naglasio da će se pokazati koja je odluka za proizvodnju električne energije isplativija i efikasnija u naredne 2 decenije.

Najveća ekonomija Evropske unije odlučila je postupno ukinuti nuklearnu energiju 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu, ali su nemačke industrije i opozicione stranke nedavno pozvale na produženje rada elektrana.

Nemačka je prošle godine zatvorila poslednje atomske reaktore, označivši kraj nuklearne ere u zemlji nakon više od 60 godina.

Autor: Anadolija.ba