Od ubistva predsednika Mojzea 2021. godine nasilje u porastu na Haitiju

Haiti je proglasio 72-časovno vanredno stanje i uveo policijski čas, a vlada je najavila da će pokrenuti poteru za ubicama, kidnaperima i drugim nasilnim kriminalcima za koje veruje da su pobegli iz zatvora nakon što su bande oslobodile skoro sve muške zatvorenike, preneo je Bi-Bi-Si.

Naoružane bande upale su u zatvor u glavnom gradu Haitija, Port-o-Prensu, i oslobodile veliki broj zatvorenika. Većina od oko 4.000 muškaraca zatvorenih u prestonici je pobegla, rekao je lokalni novinar za BBC njuz. Među zatvorenicima su bili članovi bande optužene za ubistvo predsednika Jovenela Moisea 2021. godine.

- Policiji je naređeno da upotrebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju da sprovede policijski čas i uhapsi sve prekršioce - rekao je ministar finansija Patrik Bove, koji je premijer.

Nasilje na Haitiju, najsiromašnijoj zemlji u Americi, eskaliralo je poslednjih godina, a bande koje žele da svrgnu privremenog predsednika Arijela Anrija kontrolišu 80 odsto Port-o-Prensa.

Najnoviji talas nasilja počeo je u četvrtak, kada je predsednik otputovao u Najrobi da razgovara o dolasku međunarodnih bezbednosnih snaga pod vođstvom Kenije.

Vođa bande Džimi Šerizije rekao je da će predvoditi koordinisani napad za likvidaciju Henrija, dodajući da je cilj napada bio da se uhvati šef haićanske policije i ministri i spreči Henrijev povratak.

- Svi mi, naoružane grupe u pokrajinskim gradovima i naoružane grupe u prestonici, ujedinjeni smo - rekao je bivši policajac za koga se veruje da stoji iza nekoliko masakra u prestonici, preneo je Bi-Bi-Si.

U talasu oružanih napada četiri policajca su poginula, a pet ih je ranjeno. Francuska ambasada na Haitiju savetovala je da ne putuju u prestonicu i okolinu. Policijski sindikat Haitija zatražio je od vojske pomoć u obezbeđenju zatvora, ali je njihov štab napadnut u subotu kasno uveče. Arnel Remi, advokat za ljudska prava čija neprofitna organizacija radi u zatvoru, rekao je za Ks da manje od 100 od skoro 4.000 zatvorenika ostaje iza rešetaka.

Od ubistva predsednika Mojzea 2021. godine, nasilje je u porastu na Haitiju. Njegov naslednik još nije izabran, a izbori nisu održani od 2016. godine. Prema političkom dogovoru, trebalo je da se održe izbori i Anri je trebalo da se povuče do 7. februara, ali se to nije dogodilo. UN su u januaru izvestile da je više od 8.400 ljudi bilo žrtve nasilja bandi na Haitiju prošle godine, uključujući ubistva, povrede i otmice, što je duplo više od broja zabeleženog 2022.

Autor: redportal.rs